Rijk bezuinigt op juridisch advies

Delen:

Beeld bij minder juridisch advies ingehuurdDe Rijksoverheid heeft het afgelopen jaar 12 miljoen euro uitgegeven aan de inhuur van juridische adviseurs, zo’n 6 procent minder dan in 2014, en een daling van ruim een derde ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met 4 miljoen euro het meeste uitgegeven aan advocaten en juridisch advies, gevolgd door de ministeries van Veiligheid en Justitie (3,6 miljoen) en van Infrastructuur en Milieu (2,7 miljoen)

In 2015 gaf de Rijksoverheid in totaal 1,11 miljard euro uitgegeven aan externe inhuur. Hieronder vallen onder meer adviseurs, interimmers en uitzendkrachten.

Beeld bij minder juridisch advies ingehuurd 528

De uitgaven aan inhuur van juridische adviesdiensten maken onderdeel uit van wat de Rijksoverheid ‘Beleidsondersteunende uitgaven’ noemt. Deze kostenpost omvat ook de uitgaven aan ICT-consultancy en accountancy en financiën. In 2015 gaf de overheid hier in totaal 388 miljoen euro aan uit, ruim 75 procent meer dan in 2010. Ongeveer 10 procent van de totale uitgaven gaan naar beleidsadviseurs – onder andere strategieconsultants (17 miljoen euro), organisatieadviseurs (25 miljoen euro) en interim-managers (16 miljoen euro).

De inhuuruitgaven van de Nederlandse krijgsmacht en de rechterlijke macht zijn niet meegenomen in de analyse, omdat de Rijksoverheid daarover niet rapporteert. De daadwerkelijke kosten voor juridisch advieswerk kunnen daardoor in de praktijk hoger uitvallen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven