Risk management belangrijkst voor bedrijfsjurist

Delen:

foto-bedrijfsjuristen-monitorRisk management is het belangrijkste thema voor bedrijfsjuristen op dit moment. Dat bleek uit vier rondetafelgesprekken, georganiseerd door Houthoff Buruma in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen. De thema’s zijn uitgewerkt in de Bedrijfsjuristen Monitor 2012, die gisteren werd gepresenteerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Jaap Bosman, directeur marketing van Houthoff Buruma, overhandigde het eerste exemplaar aan Jean Schreurs, voorzitter van het NGB, het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen. Ruim 400 bedrijfsjuristen meldden zich voor deze presentatie aan.

Welke onderwerpen staan hoog op de agenda van de bedrijfsjurist? Om deze hot topics te identificeren organiseerden Houthoff Buruma en het NGB vier rondetafelgesprekken met toonaangevende general counsels en senior bedrijfsjuristen. In vier heel verschillende gesprekken kwam een identiek lijstje van zes thema’s naar voren, waaruit blijkt dat het echt dé thema’s van deze tijd zijn. Op de eerste plaats staat risk management. De bedrijfsjurist staat steeds meer midden in de business en daarbij past dat hij of zij een belangrijke rol bij het risicomanagement heeft. De andere thema’s zijn privacy, klokkenluiders, fair disclosure, governance gerelateerde issues, lobby en populistische wetgeving.

De zes thema’s zijn uitgediept in interviews met experts op deze gebieden. De uitkomsten hiervan staan in de Bedrijfsjuristen Monitor 2012, die bedrijfsjuristen handvatten biedt om de groeiende uitdagingen het hoofd te bieden. Het boekje werd aan de aanwezigen uitgereikt en is te downloaden via www.bedrijfsjuristenmonitor.com. Gerard van der Wal, partner bij Houthoff Buruma, legde de keuze voor de artistieke locatie uit: “Kunst en recht zijn beide dynamisch, en beide niet direct voor iedereen te doorgronden. Rechtsontwikkeling is het gevolg van creatief denken door juristen.”

Na de presentatie belichtten vier deskundigen een paar thema’s uit de Bedrijfsjuristen Monitor. Sven Dumoulin, general counsel bij Akzo Nobel, sprak over risk management met een focus op compliance, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt en waaraan Dumoulin zo’n tien tot twintig procent van zijn tijd besteedt. Dumoulin was een van de deelnemers aan de rondetafelgesprekken. “Ik kan iedereen zoiets aanraden”, zei hij. “Het is buitengewoon belangrijk om met anderen ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen met het vinden van oplossingen. Men worstelt soms met dezelfde problemen.” Dumoulin juichte het initiatief van Jean Schreurs (NGB) om vaker rondetafels te organiseren dan ook van harte toe. Hierna sprak Wolter Weefers Bettink, partner bij Houthoff Buruma, over cloud computing. Jean Schreurs, naast NGB-voorzitter senior corporate counsel bij NXP semiconductors, praatte de aanwezigen bij over fair disclosure. Tenslotte ging Philippe Creighton, partner bij Houthoff Buruma, in op de extraterritoriale werking van met name Engelse en Amerikaanse regelgeving en de risico’s daarvan voor Nederlandse bedrijven.

De druk bezochte presentatie werd afgesloten in de hal van het Stedelijk. Met een drankje en een – door Herman den Blijker gemaakt – hapje werd het een geanimeerde borrel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven