Rol notaris bij ‘Panama-constructies’ wordt niet nader onderzocht

Delen:

2 mei Panama notarissenMinister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) zal ‘vooralsnog’ geen onderzoek instellen naar de mogelijke betrokkenheid van advocaten en notarissen bij dubieuze financiële constructies. SP-Kamerleden Van Nispen en Merkies hadden daar om verzocht.

Begin april onthulde Trouw dat het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen betrokken zou zijn geweest bij ‘dubieuze constructies’ voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren. PLP is de vaste notaris van trustkantoor Infintax, dat op zijn beurt zakenpartner is van Mossack Fonseca. De constructies zijn bedacht door Infintax maar PLP stelde de noodzakelijke notariële aktes op. De Panama Papers brachten dit aan het licht.

Minister Van der Steur heeft over deze kwestie contact gehad met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en het de toezichthouder op het notariaat, het Bureau Financieel Toezicht. In zijn reactie op de Kamervragen laat hij weten dat het notariskantoor zelf al contact had gezocht met BFT, en dat BFT onderzoek doet naar de situatie. De resultaten daarvan wacht hij nu af. Van der Steur: “Ik zie vooralsnog geen aanleiding om een breder onderzoek naar Nederlandse advocaten en notarissen in te stellen.” Hij voegt er aan toe: “Het is vanzelfsprekend geen taak van het notariaat om mee te helpen onrechtmatig geld weg te sluizen om het buiten het zicht van de fiscus te houden, dat is strafbaar.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven