ROM, LogFrames en geduld

Delen:

Deze week hadden we bezoek van de ROM evaluator: een externe onafhankelijke consultant die voor en in opdracht van de EU de Result Oriented Monitor uitvoert aan de hand van een logframe. Het evaluatiekader zogezegd. Ieder jaar vindt zoiets plaats. En tussentijds hebben we ook al een keer een ‘gewone’ evaluatie gehad van ons project China EU School of Law. Nuttig om met een buitenstaander met een extern perspectief naar je eigen project te kijken. Beknellend vanwege het kader van zo’n ROM en al helemaal vanwege de afkortingen ROM en logframe. Gelukkig was de evaluator een landgenoot dus konden we tijdens de lunch de eigen taal spreken.

De dag begon natuurlijk met een ontvangst bij de president van de universiteit. Dat gebeurt inderdaad in een grote ontvangst ruimte met van die grote leren zetels die wij geloof ik love seats zouden noemen. Met thee en tolken.

De gedachte dat in Beijing de hutongs zijn verdwenen ( gesloopt om plaats te maken voor wegen, hoogbouw of Olympische Spelen) is voor een stukje niet waar. In het noordwesten binnen de tweede ring, dus in het centrum, liggen er een paar, met aanpalend ook een paar meren. Ontspannen wandelgebied. Deze hutongs worden gerestaureerd en worden verder denk ik omgeturnd tot fancy, top class toeristische trekpleisters en woonplaatsen voor yuppen en kleine winkeltjes en galerietjes. Erg stil, omdat er nauwelijks auto’s kunnen komen ( en de brommers en zo niet brommen maar zoemen).

De wegen zijn veel verstopt en dan mogen auto’ s ook nog eens niet iedere dag zomaar de weg op. Er zijn wel veel bussen en taxi’s. De metro is goed en rijdt op tijd, maar met een veel te klein netwerk aan lijnen. Wel wordt er driftig bijgebouwd in een waanzinnig tempo. Ook als de lijnen Noord Zuid gaan.

Van mijn collega co-decaan leer ik geduld. Hij legde mij uit dat als er een probleem is dat aan de president moet worden voorgelegd je dan niet een nota voorlegt met de vraag om de zaak aan te pakken of op te lossen, maar dat het probleem indirect, o.m. via de mensen die toegang tot hem hebben, als onderwerp mondeling wordt voorgelegd. Daarna wacht je af en dan komt op enigerlei moment een mndeling/telefonisch antwoord. En daar moet je het dan mee doen. Ondertussen oefen je geduld. En ondertussen is het ook zaak niet op de kwestie vooruit te lopen zodat men (President of ministerie) aanstoot zou kunnen nemen of ook maar zou kunnen denken dat je op hun besluit – ook al ligt dat voor de hand en vrijwel vast- vooruit loopt. In juni hebben we een internationaal congres gepland over Legal Education; daarvoor is toestemming nodig (uiteraard) van voorzover k weet in ieder geval de President van de Universiteit en van het Ministerie van Onderwijs. Op onze website had ik alvast een vooraankondiging laten plaatsen omdat je toch graag deelnemers trekt (www.cesl.edu.cn). Dat ligt begrijp ik erg gevoelig en concreter dan een eerste aankondiging mag het vooral nog niet worden, dus het voorlopige programma moet vooral nog niet het web op.

U begrijpt, mijn geduld wordt zwaar op de proef gesteld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven