Nieuws

Rotterdam: andere aanpak huiselijk geweld

Foto Geert Snoeijer

De Rotterdamse rechtbank gaat, samen met andere instanties, rechtszaken over huiselijk geweld anders aanpakken. De problemen moeten snel en in onderlinge samenhang worden opgelost.

Themazittingen

De rechtbank gaat op proef werken met themazittingen, waar huiselijk geweld en samenhangende kwesties door één rechter worden behandeld. “Dan heb je een rechter met overzicht over alle problemen binnen het gezin,” zegt rechter Erik-Jan Stalenberg tegen rechtspraak.nl. “Dat maakt het makkelijker om doelgericht maatregelen te nemen, want de gezinsleden moeten vaak wel met elkaar verder. Wij denken dat de rechter zo ook beter in staat is om de verdachte van huiselijk geweld voorwaarden op te leggen. Bijkomend voordeel van zo’n themazitting is dat de gezinsleden maar één keer in spanning zitten omdat ze naar de rechter moeten.”

Veiligheidshuis

De rechtbank werkt hierbij samen met het Veiligheidshuis, waarin politie, gemeente, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, reclassering en andere instanties participeren. Het ministerie van Justitie en Veiligheid subsidieert de proef, die twee jaar duurt.

Minder effectief

Zo’n 1500 Rotterdammers worden jaarlijks vervolgd wegens huiselijk geweld. “Het is belangrijk om daar snel iets mee te doen, want een rechterlijke uitspraak is minder effectief als die lang op zich laat wachten,” zegt Stalenberg. “Dat lukt lang niet altijd, bijvoorbeeld omdat gedetineerde verdachten voorrang krijgen bij de planning van strafzittingen, in verband met wettelijke termijnen.”

Ondertoezichtstelling

Waar huiselijk geweld speelt, is meestal meer aan de hand. “Zoals een omgangsregeling, een ondertoezichtstelling van de kinderen, spijbelproblemen, allemaal zaken waar de rechtbank een rol in heeft. We maken mee dat de vader in week 51 naar de strafrechter moet en de dochter in week 52 naar de kinderrechter. Ons doel is om zoveel mogelijk zaken te combineren.”

Gecombineerde behandeling

De rechtbank en het Veiligheidshuis gaan de komende maanden aan de hand van dossiers uitzoeken hoeveel gezinnen baat kunnen hebben bij zo’n gecombineerde behandeling van rechtszaken.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures
Poelman van den Broek Advocaten – Op het scherp van de Snede (Rectangle)