‘Ruim de helft gescheiden stellen slechter af bij de rechter’

Delen:

Foto: Depositphoto's

Een op de drie van de gescheiden stellen schakelt geen deskundige begeleiding in bij de scheiding, vaak uit financiële overwegingen of omdat ze de noodzaak ervan niet zien. Meer dan de helft van de ex-partners die het tot een rechtszaak lieten komen had achteraf spijt van de gemaakte afspraken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

De vFAS liet marktonderzoeksbureau Motivaction onderzoek doen naar de begeleiding in het scheidingsproces en de financiële problemen door of bij een scheiding. Ze wil hiermee de oorzaken van de problemen achterhalen en bekijken hoe deze kunnen worden beperkt. Het onderzoek, waaraan 525 respondenten meewerkten die in de afgelopen vijf jaar zijn gescheiden, gaat vooraf aan de Dag van de Scheiding die vrijdag 13 september voor de negende keer plaatsvindt en in het teken zal staan van scheiden en financiën.

Post-huwelijksgeluk

Volgens de onderzoekers zijn ex-partners die tijdens de scheiding goede financiële afspraken maakten tevredener en positiever over hun financiële en emotionele situatie dan gescheiden stellen die de echtscheiding overlieten aan de rechter. Volgens de onderzoekers zijn goede financiële afspraken dan ook essentieel voor “post-huwelijksgeluk”. Begeleiding van deskundigen zoals een advocaat of mediator kan bij het maken van die afspraken helpen.

Toch wordt bijna een op de drie echtscheidingen zonder deskundige begeleiding afgewikkeld, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft van de ex-huwelijkspartners zegt geen deskundige begeleiding te hebben ingeschakeld, meestal uit financiële overwegingen of omdat ze die niet nodig dachten te hebben. Anderen deden dit niet omdat ze niet wisten hoe ze dit moesten aanpakken of wie ze moesten benaderen.

Zorgelijk

“Een zorgelijke uitkomst”, aldus vFAS-voorzitter Alexander Leuftink, “want ruim de helft gaat er financieel op achteruit. Stellen die in goed overleg uit elkaar gaan, komen er financieel en emotioneel beter uit dan stellen die hun scheiding regelen via de rechter.” Volgens de onderzoekers ervaren ex-huwelijkspartners de door de rechter vastgestelde afspraken ook vaker als oneerlijk.

Ongeveer dertig procent van de ex-partners zegt geen afspraken te hebben gemaakt over het pensioen. Leuftink: “Ex-partners die hun financiële afspraken via een (advocaat) mediator hebben geregeld, zijn het best op de hoogte van de consequenties van de pensioenafwikkeling. Bij een gerechtelijke procedure wordt de pensioenafwikkeling niet behandeld. Dat kan tot onnodige problemen leiden na de scheiding.”

Meer dan de helft van de respondenten (56 procent) zegt spijt te hebben van de gemaakte afspraken en zou zich bij nader inzien beter hebben laten begeleiden en betere financiële afspraken hebben gemaakt.

Vrouwen komen overigens meestal beter uit een scheiding dan mannen. Zo zegt bijna zestig procent van de vrouwen financieel en emotioneel goed uit de scheiding te zijn gekomen, bij mannen is dat 46 procent.

Informatie

De vFAS, die in Nederland ongeveer duizend advocaat-leden heeft, organiseert sinds 2010 elk jaar de Dag van de Scheiding. Daarmee wil zij landelijk aandacht vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen. Op deze dag openen vFAS-kantoren in heel Nederland hun deuren om belangstellenden informatie te geven over scheiden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven