Ruim driekwart van de Nederlanders heeft vertrouwen in de rechter

Terwijl het vertrouwen in de Tweede Kamer het laagste punt in tien jaar bereikte, is het vertrouwen in rechters het afgelopen decennium gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Delen:

rechtbank_5822
foto: Geert Snoeijer

De Tweede Kamer komt er niet best af in het onderzoek ‘Sociale samenhang en welzijn’ van het CBS. In het laatste kwartaal van 2022 had 25 procent van de 15-plussers vertrouwen in hen. Het vertrouwen in politici ligt nog lager: slechts 21 procent van de bevolking heeft fiducie in hen.

Het vertrouwen van Nederlanders in de gezondheidszorg, rechters en politie daarentegen is veel groter, met respectievelijk 78, 77 en 76,6 procent. Op de vierde plaats in de ‘vertrouwenstabel’ staat vertrouwen in de medemens (66 procent).

Jaarlijkse groei

Het CBS voert het onderzoek uit sinds 2012. Sindsdien is het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in rechters jaarlijks een beetje gegroeid. Het steeg van 68,8 procent in 2012 via 72,9 procent in 2017 naar de huidige 76,6 procent. Daarbij geldt dat hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe hoger het vertrouwen in de rechter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven