Ruim vier miljoen uitspraken uit Europese landen nu online te raadplegen

Delen:

27 mei zoekmachinesHet is sinds kort mogelijk om online te zoeken in ruim vier miljoen nationale en Europese uitspraken die voorzien zijn van een European Case Law Identifier (ECLI). Daarmee raakt de Europese jurisprudentie steeds beter ontsloten.

Deze nieuwe zoekmachine zorgt ervoor dat rechtspraak over de grenzen heen een stuk toegankelijker is geworden. Negen lidstaten van de Europese Unie (waaronder Nederland) hebben ECLI-nummers al ingevoerd, negen andere EU-landen zijn ermee bezig. Ook het Europees Hof van Justitie, het Europees Patentbureau, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Europese databank JuriFast kennen deze nummers aan hun uitspraken toe.

De ECLI is een Europese standaard voor het nummeren van rechterlijke uitspraken. Elke uitspraak heeft een uniek nummer. Deze standaard is eind 2010 vastgesteld door de Raad van Ministers van de Europese Unie. Twee en een half jaar later, op 28 juni 2013, volgde in Nederland de ECLI het Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN) op.

De ECLI-zoekmachine is ontwikkeld door de Europese Commissie. Daarnaast werken zestien organisaties uit tien landen samen in het project ‘Building on the European Case Law Identifier’. De doelstelling is om – voortbouwend op ECLI – rechtspraak over de grenzen heen toegankelijker te maken.

De zoekmachine kan worden geraadpleegd via het Europese e-Justice portaal. Op deze pagina staat ook uitleg.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven