RvS: Geen automatisch schorsende werking in asielzaken

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Depositphotos

Het Nederlandse systeem in asielzaken, waarbij een hoger beroep in een asielzaak niet automatisch ‘schorsende werking’ heeft, is in overeenstemming met het Europees recht. Dat volgt uit uitspraken van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De uitspraak houdt in dat vreemdelingen niet automatisch de mogelijkheid hoeft te worden gegeven om hun hoger beroep in Nederland af te wachten. In de tussentijd hebben zij ook geen verblijfsrecht op basis waarvan zij aanspraak kunnen maken op voortzetting van eerder toegekende huur- en zorgtoeslag.

De Afdeling bestuursrechtspraak vroeg het Hof van Justitie in Luxemburg in 2017 of deze gang van zaken in overeenstemming is met het Europees recht. Het Hof beantwoordde die vragen in september 2018 en oordeelde daarbij dat de Europese Procedure- en Terugkeerrichtlijn zich niet verzetten tegen de Nederlandse regeling. Dat betekent dat uit die richtlijnen niet volgt dat hoger beroep ‘van rechtswege’ schorsende werking moet hebben. De Afdeling bestuursrechtspraak paste dat antwoord in twee uitspraken van woensdag toe. De eerste zaak ging over een weigering van een asielvergunning, de tweede over een besluit om van een Irakese vreemdeling huur- en zorgtoeslag terug te vorderen.

Overigens staat dit niet in de weg dat de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak vreemdelingen in bepaalde gevallen toch de mogelijkheid geeft hun hoger beroep in Nederland af te wachten, voegt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State daaraan toe. Zo kunnen zaken waarin een zogenoemde ‘arguable claim’ over artikel 3 van het EVRM aan de orde is. In zulke gevallen bepaalt de voorzieningenrechter al sinds december 2016 ‘in beginsel’ dat vreemdelingen niet worden uitgezet zolang de procedure in hoger beroep nog loopt.’

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top