SAAOne heeft met Rijkswaterstaat financial close bereikt voor PPP project A1/A6

Delen:

SAAOne – een consortium van, Boskalis, Dutch Infrastructure Fund, het Duitse Hochtief en VolkerWessels – heeft met de Nederlandse staat (Rijkswaterstaat) financial close bereikt voor het PPP project A1/A6. De deal is de eerste en grootste van vier infrastructuurprojecten die deel uitmaken van het vergroten van de capaciteit van het snelwegennet rond Amsterdam, de zogenaamde Schiphol-Amsterdam-Almere corridor. Acht buitenlandse banken en de European Investment Bank dragen zorg voor de financiering van dit project met een contractwaarde van circa 1 miljard euro.

Adviseurs Hochtief PPP Solutions GmbH, VolkerInfra PPP BV, Boskalis BV en Dutch Infrastructure Fund (DIF Infra 3 Finance BV):
Houthoff Buruma (Peter Habraken, Jessica Terpstra, Michel Klijn, Sander van den Boogaart, Jeroen Vossenberg, Sanne Houdijk), White & Case (Caroline Miller Smith, Lucy Plowright, Tarek Mohanna, Paule Biensan, Amadou Soumano, Florian Degenhardt)

Adviseurs BTMU en SMBC (Japan), NordLB, KfW, LBBW en Helaba (Duitsland), Crédit Agricole CIB (Frankrijk) en UniCredit (Italië):
Linklaters (Martijn Koopal, Simon Caridia, Joris Ravelli, Bram Bulter)

Peter HabrakenPeter Habraken, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Deze deal was het eerste en grootste deel van een bijzonder groot project van Rijkswaterstaat, dat in totaal vier deelprojecten omvat. Vanaf knooppunt Diemen (de A1), via knooppunt Muiden tot aan Almere (de A6) wordt de snelweg verbreed en deels verlegd. Daarbij dienen onder meer een tweetal nieuwe verkeersbruggen, een spoorbrug en een aquaduct te worden gerealiseerd. Het bijzondere is dat het consortium het project niet alleen moet ontwerpen en bouwen, maar dit ook volledig dient te financieren en gedurende 25 jaar moet onderhouden op basis van een zogenaamd Design-Build-Finance-Maintain contract.. Het project is uiteindelijk op een “traditionele” manier gefinancierd, dat wil zeggen zonder obligatieleningen of tussenkomst van institutionele partijen, zoals pensioenfondsen,. Dit ondanks de strenger wordende regelgeving uit hoofde van Basel III.. De communicatie tussen alle betrokken partijen, waaronder de consortiumleden, financiers en adviseurs, vanuit verschillende landen, had nogal wat voeten in de aarde. Je bent soms meer strategisch adviseur dan advocaat. Toch is de deal uiteindelijk binnen vier maanden beklonken. Voor ons kantoor een uitdagende deal. De vooruitzichten op meer van dergelijke projecten zijn positief; allereerst zijn er nog de drie andere deelprojecten, te beginnen met het traject A9 Amstelveen-Gaasperdammerweg.. Daarnaast wordt er nagedacht over het toepassen van dit soort contracten bij grote waterstaatswerken, zoals de nieuwe zeesluizen bij IJmuiden. Er zijn ook geen aanwijzingen dat banken dit soort projecten in de toekomst links laten liggen. Uiteindelijk is het toch een soort staatsobligatie van een land met Triple-AAA status.”

Martijn KoopalMartijn Koopal, dealmaker voor Linklaters: ‘‘Het is een voorrecht om bij dit strategische en hoogwaardige Nederlandse project betrokken te zijn en op het gebied van Nederlandse projectfinanciering te hebben kunnen adviseren. De afronding van het N33 project een paar maanden geleden, demonstreerde dat Nederland een aantrekkelijke markt is voor deelname van pensioenfondsen aan projectfinancieringen. Deze omvangrijke deal benadrukt dat de Nederlandse markt ondanks de huidige economische omstandigheden open blijft voor lange termijn financieringen. Dit is zeer veelbelovend voor toekomstige projecten in Nederland.

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven