Partnerbijdrage van

Sabbatical, in het moment leven | Bert de Jonge

Er tussenuit, voor langere tijd. De zinnen verzetten. Niet bezig zijn met je werk. De tijd nemen om te reflecteren op je leven. Zo beschrijven drie bedrijfsjuristen die een sabbatical hebben genomen deze periode. Waarom gingen ze op sabbatical, en wat heeft het ze gebracht? In dit interview: Bert de Jonge, senior legal counsel en advocaat bij Enexis.

Delen:

Yurt

Bert de Jonge fietste vorig jaar met zijn vrouw naar Santiago de Compostela. ‘Het was coronatijd, 2021. We hadden een half jaar vrij genomen maar konden niet direct weg vanwege allerlei beperkingen. Toen zijn we eerst een maand in een yurt bij Deventer gaan zitten. Het was maart, vrij koud, en daar zaten we in die tent met een houtkachel. Als je naar buiten keek, waande je je in Mongolië. Natuurlijk hadden we de auto kunnen pakken om op stap te gaan, maar die hebben we bewust laten staan. We wandelden en wandelden, meer was er niet. Na een maand wilden we beginnen met onze fietstocht naar Spanje, maar toen kreeg ik ineens een ontsteking aan mijn knie, waardoor ik vier weken met mijn been omhoog moest zitten. Een tegenslag, maar ik kon het hebben. Ik begon toch al een beetje los te laten, de dingen meer te accepteren zoals ze zijn. Die maand in de yurt had effect.’

Lees het hele artikel via onderstaande knop, hierin verteld Bert over zelfreflectie en zijn gekregen inzichten. Dit is deel een uit een reeks van drie interviews over sabbaticals die leden van het NGB hebben gemaakt.

Het fenomeen is uit Angelsaksische landen naar Europa overgewaaid. De oorsprong van de term sabbatical ligt in het Bijbelse sabbatsjaar, elk zevende jaar waarin het land niet bebouwd werd, schulden werden kwijtgescholden en slaven werden vrijgelaten. Het woord sabbat staat voor de zevende dag van de week, de rustdag. Zoveel mensen als er zijn die een sabbatical nemen, zoveel manieren zijn er om daar invulling aan te geven. Een reis maken komt veel voor, en dat is ook wat Jasper Langezaal, Esther van Susteren en Bert de Jonge deden tijdens hun sabbatical, Esther zelfs meerdere keren.

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven