Partnerbijdrage van

Sabbatical, in het moment leven | Esther

Er tussenuit, voor langere tijd. De zinnen verzetten. Niet bezig zijn met je werk. De tijd nemen om te reflecteren op je leven. Zo beschrijven drie bedrijfsjuristen die een sabbatical hebben genomen deze periode. Waarom gingen ze op sabbatical, en wat heeft het ze gebracht? In dit interview: Esther van Susteren, bedrijfsjurist bij The Sharing Group.

Delen:

Backpacken

Esther van Susteren ging maar liefst drie keer op sabbatical. ‘Eigenlijk had ik al eerder op reis willen gaan, na mijn afstuderen, maar ik had een studieschuld, kreeg direct een baan en die lagen in 1995 niet voor het oprapen. Dus ging ik aan het werk, en rolde van het een in het ander. Tien jaar later vertrok ik bij een bedrijf dat werd overgenomen. Dat was het moment. Mijn vriend, inmiddels mijn man, heeft ook zijn baan opgezegd, we verkochten onze huizen en onze auto’s en vertrokken.

Backpacken, dertien kilo op je rug en gaan. Ik had behoefte om voor langere tijd niet met werk bezig te zijn, dat is voor mij wat een sabbatical inhoudt. We hebben tien maanden rondgetrokken: door Canada, de westkust van de VS, China, Thailand, Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. We hadden geen vooropgezet plan, onze grens was het budget. We bezochten familie en plekken die we graag wilden zien. Mensen zeiden: waar begin je aan? Sommigen vonden dat we onze schepen achter ons verbrandden. Maar zo voelden wij dat helemaal niet. Je verbrandt niets maar gaat door naar het volgende hoofdstuk. Het is niet eng, maar verfrissend. Na tien maanden reizen vonden wij weer banen en een huis.’

‘Het is niet eng, maar verfrissend’

Lees het hele artikel via onderstaande knop, hierin verteld Esther over de drie sabbaticals die ze in de loop der jaren heeft genomen. Dit is deel twee uit een reeks van drie interviews over sabbaticals die leden van het NGB hebben gemaakt.

Er even tussenuit

Het fenomeen is uit Angelsaksische landen naar Europa overgewaaid. De oorsprong van de term sabbatical ligt in het Bijbelse sabbatsjaar, elk zevende jaar waarin het land niet bebouwd werd, schulden werden kwijtgescholden en slaven werden vrijgelaten. Het woord sabbat staat voor de zevende dag van de week, de rustdag. Zoveel mensen als er zijn die een sabbatical nemen, zoveel manieren zijn er om daar invulling aan te geven. Een reis maken komt veel voor, en dat is ook wat Jasper Langezaal, Esther van Susteren en Bert de Jonge deden tijdens hun sabbatical, Esther zelfs meerdere keren.

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven