Samenwerkingsverband advocaten en juristen zelf actief in creatieve- en culturele sector

Per 1 januari 2021 wordt een nieuw juridisch collectief gelanceerd: Backstage Legal. Deze strategische samenwerking, waarbij de aangesloten advocaten en juristen ieder zelf een creatieve achtergrond hebben, richt zich op de relevante rechtsgebieden voor kunst, cultuur en media. Het initiatief is gestart door entertainmentadvocaat Sander Petit.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Samenwerkingsverband advocaten en juristen zelf actief in creatieve- en culturele sector
(Foto: Roderick Westerink / Fotoro)

Petit merkte dat veel advocaten en juristen die zich richten op de creatieve industrie en culturele sector, dat als éénpitter deden, dan wel op een afgezonderd eilandje binnen een grotere organisatie. Daardoor wordt enerzijds vaak de mogelijkheid van het duurzaam en efficiënt delen van know how gehinderd, maar geheel alleen ondernemen kent anderzijds ook zijn beperkingen.
De Amsterdamse advocaat is daarom gaan kijken hoe hij strategische samenwerkingen kon aangaan met andere ZZP’ers en hoe hij een structuur kon creëren waarbij kennis, kunde, kosten en netwerk slim met elkaar gedeeld kunnen worden. Petit zocht daarbij naar zelfstandig ondernemende, juridisch specialisten met een focus op de creatieve industrie, maar dan vaak wel net via een ander rechtsgebied. Daarbij was het voor Petit een vereiste dat zijn potentiële partners zelf een achtergrond in de creatieve industrie hebben of daarin nog steeds actief zijn en midden in de scene staan. Een gedeelde passie, ervaring in de creatieve sector en een gezonde ondernemersgeest, zorgen ervoor dat de partners letterlijk en figuurlijk weten wat er speelt, snel kunnen schakelen en dezelfde taal spreken als hun cliënten.

Naam

Backstage Legal maakt met haar naam een knipoog naar de ‘backstage’ ruimte in clubs en op evenementen, waar de creatieve industrie zich verzamelt, elkaar vertelt over nieuwe plannen, netwerkt en waar het team van Backstage Legal in ieder geval talloze keren aan toekomstige vrienden, cliënten en relaties is voorgesteld. Backstage Legal fungeert ook als zo’n plek; een verzamelplaats voor creatieve ondernemers, agency’s, makers, exploitanten, werknemers en werkgevers en allerlei andere bedrijven die zich bezighouden met intellectueel eigendom, media-, contracten-, privacy- en arbeidsrecht. Daarnaast is het – mede vanwege de ervaring, het netwerk en de achtergrond van de aangesloten advocaten en juristen – een goede plek om een vraag uit te zetten, te verbinden met nieuwe mensen en gelijkgestemden te vinden op het snijvlak van kunst, cultuur en recht.

Team

Het team van Backstage Legal bestaat bij de lancering uit Sander Petit (naast advocaat ook DJ en gespecialiseerd in intellectueel eigendom en mediarecht), Sem Bakker (componist en bassist van de band Caesar en als advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom, collectief rechtenbeheer, privacy en arbeidsrecht), Dorian Andrzejewski (cultureel ondernemer en jurist, gespecialiseerd in de creatieve-, tech- en start up scene), Riza Tisserand (comedian, radio-dj en tv-host en als jurist gespecialiseerd in fiscaliteit en intellectueel eigendomsrecht).

Missie

Backstage Legal wil een bijdrage aan de creatieve sector leveren door cliënten bij te staan met juridisch advies, maar ook door actief aan kennisdeling te doen, met name via workshops, panels, blogs en via Instagram. Dat leidt volgens Backstage Legal tot meer bewustwording over rechten en contracten en daarmee tot slimmere deals. Die slimmere deals, of oplossingen, leiden tot minder risico en meer inkomsten, wat weer leidt tot meer vrijheid en meer creativiteit. Op die manier strijdt het samenwerkingsverband voor een betere, mooiere, rijkere en eerlijkere creatieve industrie.

Live per 1 januari 2021

In december van dit jaar had Backstage Legal al een ‘soft launch’, maar vanaf 1 januari 2021 is het collectief officieel live and ready for action als huisadvocaat van de creatieve sector.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top