Juridisch nieuws

‘Schadevergoeding afsplitsen van strafzaak’

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Als het aan minister Dekker (Rechtsbescherming) ligt begint er na een strafzaak automatisch een schadevergoedingsprocedure. De Raad voor de rechtspraak staat positief tegenover dat wetsvoorstel. Wel moet de voorschotregeling behouden blijven. Vooralsnog lijkt Dekker die te willen afschaffen.

Op dit moment moeten slachtoffers van een delict, die schade hebben geleden, zelf een civiele procedure starten als de strafrechter aangeeft een complexe vordering niet te kunnen behandelen. Het wetsvoorstel regelt nu dat slachtoffers bij zo’n afsplitsing niet meer zelf een procedure hoeven te starten, maar dat dit automatisch gebeurt na verwijzing door de strafrechter. De zaak wordt dan in een aparte schadevergoedingsprocedure behandeld door gespecialiseerde rechters. Ook de Raad voor de rechtspraak is voorstander van een eenvoudige verwijzingsmogelijkheid naar de civiele rechter als een vordering tot schadevergoeding te complex is.

De Rechtspraak pleit er wel voor dat de voordelen die slachtoffers hebben in een strafrechtprocedure, zoals de voorschotregeling waarbij de staat toegewezen schadevergoedingen voorschiet, ook in de nieuwe procedure zoveel mogelijk behouden blijven. Dat is in de nu voorgestelde procedure nog niet het geval: toegekende schadevergoedingen worden, als daders niet kunnen betalen, niet zoals in strafzaken voorgeschoten door de staat.

Hierover publiceerde de Raad voor de rechtspraak een wetgevingsadvies.

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures