‘Schadevergoeding afsplitsen van strafzaak’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Als het aan minister Dekker (Rechtsbescherming) ligt begint er na een strafzaak automatisch een schadevergoedingsprocedure. De Raad voor de rechtspraak staat positief tegenover dat wetsvoorstel. Wel moet de voorschotregeling behouden blijven. Vooralsnog lijkt Dekker die te willen afschaffen.

Op dit moment moeten slachtoffers van een delict, die schade hebben geleden, zelf een civiele procedure starten als de strafrechter aangeeft een complexe vordering niet te kunnen behandelen. Het wetsvoorstel regelt nu dat slachtoffers bij zo’n afsplitsing niet meer zelf een procedure hoeven te starten, maar dat dit automatisch gebeurt na verwijzing door de strafrechter. De zaak wordt dan in een aparte schadevergoedingsprocedure behandeld door gespecialiseerde rechters. Ook de Raad voor de rechtspraak is voorstander van een eenvoudige verwijzingsmogelijkheid naar de civiele rechter als een vordering tot schadevergoeding te complex is.

De Rechtspraak pleit er wel voor dat de voordelen die slachtoffers hebben in een strafrechtprocedure, zoals de voorschotregeling waarbij de staat toegewezen schadevergoedingen voorschiet, ook in de nieuwe procedure zoveel mogelijk behouden blijven. Dat is in de nu voorgestelde procedure nog niet het geval: toegekende schadevergoedingen worden, als daders niet kunnen betalen, niet zoals in strafzaken voorgeschoten door de staat.

Hierover publiceerde de Raad voor de rechtspraak een wetgevingsadvies.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top