Schietpartij op honderd meter van de voordeur

Delen:

new-york-5-1

Om mijn ouders niet ongerust te maken heb ik het maandenlang geheim gehouden. Nog geen twee weken woonde ik in Brooklyn voor mijn semester aan New York University, of er vond een schietpartij plaats op de hoek van mijn straat.

Welkom

new-york-5-2

Die hoek passeer ik dagelijks op weg naar de metro, de wasserette of de supermarkt. Zestig schoten werden gelost op een vroege zaterdagochtend in augustus. Alle buren hadden het erover. Kennelijk was er een oorlog aan de gang tussen twee bendes, de blauwe en de rode.

Op de avond dat ik aankwam had mijn huisgenoot me al verteld dat zij kort ervoor was beroofd en bedreigd met een pistool. Laura, welkom in New York.

Wapenbestrijding

Ondertussen doken in de buurt aanplakbiljetten op van de New York City Police: als je nu vrijwillig wapens inleverde, kreeg je er een paar honderd dollar voor. Anonimiteit verzekerd. Vertwijfeld vroeg ik aan bevriende Amerikanen wat zij van deze strategie vonden; werd zo wapenbezit niet juist aangemoedigd, omdat je verzekerd was van een koper als je weer van je pistool of geweer af wilde? Mijn vrienden haalden hun schouders op. Nee hoor, dit was de normale manier.

Een tijdje verzamelde ik krantenberichtjes over misdaden in mijn buurt.

new-york-5-3

Daar ben ik ook snel weer mee gestopt.

Kort na een verkrachtingsincident voor de ingang van de mensa stuurde de universiteit aan ons studenten nog een matig geacteerde instructiefilm over wat te doen bij een schietpartij op school: Run. Hide. Fight! Goed om te weten. Slik.

Stad vol mogelijkheden

new-york-5-4

Toch zal ik mijn leven lang met heimwee terugdenken aan New York. In deze stad gaat de zon niet onder in zee, hij komt eruit op. Zelfs een broodmagere en stinkende zwerver verzekerde mij te houden van deze plek, want: ‘There is a lot of liberty here… a lot of opportunities.

Iedereen speelt een muziekinstrument in New York, zingt – of danst. Het voelde dan ook geheel natuurlijk om elk weekend te werken aan de tweede jeugdroman van mijn vader en mij. Laat ik mr-online een primeur geven door hier de titel te onthullen. Het Morelli principe gaat ons boek heten. Het gaat over computer(on)veiligheid. Als het goed is komt het uit in mei 2014.

new-york-5-5                                                                                             

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven