Schuit (Law Firm School): rechtenstudie schiet tekort

Delen:

Graduation CapDe rechtenfaculteiten moeten zorgen voor beter onderwijs. Afgestudeerden die een togaberoep willen gaan vervullen worden hier onvoldoende op voorbereid door de universiteiten. Vooral het onderwijs in de cognitieve vakken schiet nogal eens tekort. Dat zegt prof. mr. Steven Schuit (Allen & Overy), voorzitter van de Law Firm School, het exclusieve opleidingsinstituut dat veertien grote advocatenkantoren vorig jaar in het leven riepen. Schuit doet zijn uitlatingen in het septembernummer van Mr. dat eind van deze week verschijnt.

Uit het jaarverslag van de Law Firm School bleek al dat zowel docenten als studenten een aantal inhoudelijke problemen moesten oplossen. Schuit: “De docenten hebben herhaaldelijk aangegeven dat ze het niveau van de deelnemers op een aantal punten vonden tegenvallen. Ze zagen de nodige lacunes in hun kennis. Logisch dus dat zeker de eerste lichting studenten de stof als nogal pittig heeft ervaren. Het is ook niet niks wat er van je wordt verwacht, het niveau is hoog.” Toch is het volgens Schuit ook weer niet zo dat de lat te hoog wordt gelegd: “Het zijn allemaal mensen die een academische opleiding hebben gevolgd.”

Anders dan anderhalf jaar geleden, toen Schuit de Beroepsopleiding van de Advocatenorde ter discussie stelde, zijn het nu ook de universiteiten die volgens hem tekortschieten: “De advocatuur is geweldig in beweging: nieuwe wetgeving, rechterlijke uitspraken, internationale ontwikkelingen, toenemende concurrentie. Dat betekent dat je je kennis voortdurend moet bijhouden, maar dan moet het fundament waarop je voortbouwt wel stevig zijn. Dus als er op de universiteit onvoldoende aandacht voor praktijkvakken is, komt je kennis daarover gaandeweg in het luchtledige te hangen.”

Schuit maakt duidelijk niet te hechten aan de Law Firm School als zodanig. “Welnee, ben je gek. Voor mijn part schaffen we die morgen af, mits we dan een beter opgeleide advocaat-stagiaire van de universiteit krijgen.” Hoe de universiteiten dat voor elkaar moeten krijgen weet Schuit ook niet zo één-twee-drie. “Tja, het draait overal ook om de pegels hè? Maar je kunt niet anders dan constateren dat de opleiding inhoudelijk nogal is verschraald. Door de verkorting van vijf naar vier jaar, maar ook doordat studenten niet echt veel praktijkgerichte kennis meekrijgen, ook al doordat slechts weinig docenten kaas van de praktijk hebben gegeten. Ik denk dat het KB inzake het civiel effect flink moet worden aangescherpt. Huisartsen moeten na hun master toch ook nog verder studeren? Waarom advocaten niet? Bij rechters is dat al heel lang gebruikelijk. Kijk maar naar de SSR. Dat is allemaal heel duur, maar het is wel terecht dat het gebeurt.”

De eigen opleiding (Beroepsopleiding, BO) van de Orde volstaat niet, zo wordt opnieuw duidelijk uit de woorden van Schuit: “Die is destijds opgericht om te voorkomen dat zwakkere broeders zomaar de praktijk in gingen, maar nu zie je dat over de hele linie een tekort aan praktijkgerichte kennis geldt. Bovendien heeft de BO te veel een hbo-karakter gekregen. Er is geen binding met de academische wereld. Wij moeten daar als Law Firm School ook voor oppassen. Het gaat uiteindelijk om het verwerven van inzicht. Maar helaas moeten we daartoe eerst door de zure appel van de cognitieve vakken heen bijten. En helaas moeten we ook constateren dat voor onze advocaten de BO te weinig uitdagend is. Het studierendement is ook te laag omdat niemand zich hoeft voor te bereiden, ambitie en uitdaging ontbreken. Het argument dat deelname van iedereen zo goed is voor de sociale cohesie, spreekt me totaal niet aan. De Orde moet de kwaliteit van de beroepsopleiding garanderen. Voor de gezelligheid zorgen we zelf wel. En het argument dat mensen die bij ons hun opleiding volgen, later niet terecht zouden kunnen in een andersoortige praktijk is ook kletskoek. Nee, wie hier een tijdje heeft gewerkt, kan overal aan de slag.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven