Schuldenfunctionaris rechtbank helpt met financiële problemen

Bij de voorbereiding en de behandeling van rechtszaken zien rechters of rechtbankmedewerkers regelmatig mensen met schulden of financiële zorgen. Veel van hen zijn niet bekend met de mogelijkheden van schuldhulpverlening. De rechtbank Oost-Brabant helpt ze daar nu mee. "Als die schulden worden aangepakt, kunnen ook andere problemen worden opgelost of voorkomen."

Delen:

Foto: Depositphotos

De rechter ziet vaak dat een persoon in een rechtszaak (beginnende) schulden heeft. Bijvoorbeeld in een strafzaak over een winkeldiefstal of in een kantonzaak over een huurachterstand. De schuldenfunctionaris kan ervoor zorgen dat deze rechtzoekende snel en eenvoudig in contact komt met de gemeente voor schuldhulpverlening.

Rol

President Saskia Sicking-Sluis van de rechtbank Oost-Brabant licht de rol van deze functionaris toe: “De schuldenfunctionaris weet de weg in dat traject en kan iedereen met schulden die daar behoefte aan heeft verder helpen”, vertelt ze. “We weten dat het hebben van schulden een katalysator is voor meer problemen. Als die schulden worden aangepakt, kunnen ook andere problemen worden opgelost of voorkomen.”

Door mensen in een vroeg stadium te verwijzen naar de schuldhulpverlening, wil de rechtbank voorkomen dat zij verwikkeld blijven in procedures. “We hakken als rechtbank niet alleen juridische knopen door, maar willen mensen ook écht helpen bij het oplossen van hun problemen”, aldus Sicking-Sluis.

Getraind

Schuldenfunctionarissen werken inmiddels bij een aantal rechtbanken. Het zijn getrainde medewerkers van de rechtbank die er door de rechter of griffier bij geroepen kunnen worden als in de voorbereiding of tijdens een zitting blijkt dat een rechtzoekende schulden heeft. De schuldenfunctionaris kan ook aanwezig zijn bij een specifieke zitting, bijvoorbeeld in zaken waar iemand een betalingsachterstand heeft bij een woningcorporatie of zorgverzekeraar. Iets wat steeds vaker voorkomt in Nederland.

De schuldenfunctionaris gaat na de zitting met de rechtzoekende in gesprek en neemt in overleg contact op met de gemeente waar de rechtzoekende woont om een afspraak te maken. De president van de rechtbank Oost-Brabant: “Wij leggen de contacten en daarna is het aan de rechtzoekende om er samen met de gemeente mee aan de slag te gaan. Met deze aanpak willen we mensen op weg helpen.”

In gesprek

In de praktijk gaat het als volgt. De schuldenfunctionaris gaat in gesprek met de rechtzoekende en vult een intakeformulier in. Als de rechtzoekende dat wil, regelt de schuldenfunctionaris voor de persoon de afspraak bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. De gemeente kijkt samen met de persoon hoe ze de schulden het beste kunnen oplossen. De rechtbank Oost-Brabant heeft samenwerkingen met gemeenten in het arrondissement Oost-Brabant.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven