‘Schuldenindustrie’ wint juridische persprijs

Delen:

‘Schuldenindustrie’ wint juridische persprijs

De Persprijs Jacques van Veen is gewonnen door de auteurs van De schuldenindustrie bij de rechter. Het journalistieke onderzoek over de dienstreis naar Bangkok van twee officieren van justitie – de ‘integriteitskwestie’ – was genomineerd maar viel niet in de prijzen.

De Persprijs Jacques van Veen is een belangrijke prijs om de kwaliteit van de journalistiek op het terrein van recht en vooral de rechtbankverslaggeving te bevorderen. De jury werd gevormd Julia Mendlik (voorzitter, president rechtbank Midden-Nederland), Sue Preenen (plaatsvervangend hoofdofficier van justitie parket Noord-Holland), Leo Neels (emeritus hoogleraar, ere-advocaat en voorzitter RvB persbureau Belga), Simeon Burmeister (advocaat) en Peter Oskam (burgemeester Capelle aan den IJssel).

Voor deze prijs kwamen 23 inzendingen binnen, vier ervan werden genomineerd. Dat waren Het fatale scooterongeluk, een documentaire van een uur (door Hetty Nietsch en Manon Blaas) over een langdurige strafzaak; De zweetvoetenman, een boek door Annet Huizing en illustrator Margot Westermann waarin het rechtssysteem op een voor kinderen en volwassenen makkelijke manier wordt uitgelegd; Dienstreis naar Bangkok, waarin onderzoeksjournalist Marcel Haenen de integriteitsschendingen binnen het Openbaar Ministerie blootlegt, en de vierdelige serie De schuldenindustrie bij de rechter (Tim Staal, Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz van Investico, en Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur). Deze laatste won de prijs.

Commercieel verdienmodel

Uit het juryrapport: “Het gaat om materie die grotendeels aan het oog onttrokken is en zelden aandacht krijgt in de gerechtsjournalistiek. Deze zaken spelen zich af in de marge van de samenleving met debiteuren in kwetsbare situaties. Een goede civielrechtelijke ordening kent soepele regels voor de overdracht van schulden en, bij wanbetaling, meerdere mogelijkheden om beslag te leggen op loon, bankrekening of boedel. De auteurs leggen bloot hoe op basis van zulke normale regels voor schuldoverdracht en invorderingsmogelijkheden een commercieel verdienmodel ontstaat met bedrijven die niets anders doen dan schulden overnemen van andere bedrijven en deze vervolgens bij de originele schuldeisers te innen. Op zichzelf lijkt dat een normale praktijk, maar de auteur wijst op de bluf en intimidatie die de inningsbedrijven systematisch hanteren naar personen in kwetsbare situaties en stelt daar prangende kritische vragen bij.”

Belangenconflict

Gedurende het werk is de jury van samenstelling veranderd. Oorspronkelijk was Herman Bolhaar voorzitter maar hij trok zich terug toen een van de inzendingen over het Openbaar Ministerie ging – Bolhaar was eerder voorzitter van het college van procureurs-generaal. Jurylid Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) trok zich terug omdat haar collega Dennekamp namens Nieuwsuur een van de makers was van De schuldenindustrie bij de rechter. Beiden wilden elke schijn van belangenconflict voorkomen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven