Selectieprocedure toekomstige rechters vernieuwd

Delen:

Foto: Depositphotos

Het rechterschap is een prachtig ambt, maar het vraagt veel van de persoon van de rechter. Naast juridische kennis en analytische vaardigheden, is het ook van belang dat een rechter weet wat er leeft in de samenleving, kan samenwerken en authentiek en daadkrachtig is. Tijdens de onlangs vernieuwde selectieprocedure wordt dan ook gezocht naar het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten. Als jij een jurist bent met een aantal jaar juridische ervaring, zou jij best dat schaap kunnen zijn! Enthousiasme voor het vak en de wens om bij te dragen aan een rechtvaardiger samenleving: daar begint het mee.

Nieuwe ronde

Begin januari start een nieuwe wervingsronde van kandidaten. Verschillende rechtbanken en hoven stellen dan vacatures open voor juristen die rechter of raadsheer willen worden. Dat is meteen ook de eerste keer dat de magistraten in spé te maken krijgen met de vernieuwde selectieprocedure.

Voorspellende waarde

De selectieprocedure is enige tijd geleden onder de loep genomen, net zoals de vernieuwde opleiding tot rechter of raadsheer overigens (Research Memoranda 2019). De aanbevelingen die daar uit kwamen zijn doorgevoerd. Zo is de procedure verkort en zijn ook de gesprekken verder gestructureerd om de objectiviteit en voorspellende waarde van de selectie te vergroten. Daarnaast zijn de analytische testen en het assessment meer toegesneden op het rechterschap.

Testen en gesprekken

Kort gezegd ziet de nieuwe selectieprocedure er nu als volgt uit: Na de briefselectie volgt een analytische test die onder meer is gericht op analytisch en kritisch redeneervermogen. Daarna zijn de sollicitatiegesprekken bij de rechtbank of het hof waar je solliciteert en ten slotte volgen een assessment en gesprekken met de Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR).

Maatschappelijke wensen

De LSR bestaat voor de helft uit rechters en voor de andere helft uit mensen uit diverse hoeken van de maatschappij. Deze leden zijn via een openbare advertentie geworven. Denk aan een journalist, een advocaat, een consultant of iemand die werkzaam is op het gebied van de jeugdbescherming. De betrokkenheid van deze op verschillende terreinen actieve leden is een belangrijke waarborg dat bij de selectie rekening wordt gehouden met maatschappelijke wensen over de rechter van de toekomst. Diversiteit is daarbij een belangrijk thema.

Belangstelling?

Mocht je belangstelling hebben voor het rechterschap, meld je dan vooral. Voor degenen die er nog even over na willen denken of waar het gerecht van hun dromen nu geen vacature heeft (zoals mijn rechtbank), is het goed om te weten dat de vacatures van rechter in opleiding elke drie maanden worden opengesteld. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op toezending van de vacatures, via het secretariaat van de selectiecommissie.

Vraag het de president

Als je wilt onderzoeken of jij een juridisch schaap met vijf poten bent en het rechterschap dus iets voor jou zou kunnen zijn, neem dan gerust contact op met de president van de rechtbank of het gerechtshof bij jou in de buurt. We vertellen je graag meer over de selectie, opleiding en het ambt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven