Senaat eist extra geld voor Justitie

Delen:

Beeld bij Eerste Kamer JustitiebegrotingDe Eerste Kamer eist van het kabinet extra geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Komt dat er niet, dan zal de Senaat de begroting van minister Van der Steur afstemmen.

Die waarschuwing uitte een ruime meerderheid van de Eerste Kamer dinsdag 13 oktober aan het einde van de Algemene Politieke Beschouwingen. De Senaat steunde een motie van het CDA en de SP, die om meer geld vraagt voor de rechtspraak, de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, voor de toegang tot de rechter en voor het NFI. Ondanks een negatief advies van premier Rutte stemden alle oppositiepartijen voor. Alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden tegen.

Het kabinet heeft steun van meerdere oppositiepartijen nodig om zijn plannen en begrotingen door de Senaat te krijgen. VVD en PvdA hebben daar met slechts 21 zetels geen meerderheid.

Elco Brinkman (CDA) zei tegen premier Rutte: “Dit is echt ter voorkoming van een bloedneus voor u. Het gaat om een essentieel onderdeel van het functioneren van de rechtsorde. Ik geef u op een briefje dat als u niet luistert, dit vlak voor de kerst tot grote problemen gaat leiden.” Hij waarschuwde ook: “Wij zijn geen stemvee.”

Rutte zei dat hij de wensen en eisen van de senatoren over de justitiebegroting zeer goed verstaan had. Maar hij bleef vasthouden aan het kabinetsplan om de risico’s op de justitie begroting eerst te analyseren en dan met mogelijke oplossingen te komen. Dat kan alleen wel nog wel even duren, mogelijk tot half november.

De Senaat wil eerder duidelijkheid. De Eerste Kamer is onder meer tegen de bezuinigingen op de rechtsbijstand en tegen de verhoging van de griffierechten. De oppositie in de Tweede Kamer heeft zich eerder al tegen de justitiebegroting gekeerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven