Serious game ‘De moordzaak’ van het Openbaar Ministerie is geactualiseerd

Het online spel ‘De moordzaak’ van het Openbaar Ministerie is geactualiseerd, en is nu ook in het Engels beschikbaar.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Serious game ‘De moordzaak’ van het Openbaar Ministerie is geactualiseerd - Mr. online

‘De moordzaak’ is een serious game waarin deelnemers vanaf hun laptop proberen te achterhalen wie de dader is van een moord, door alle stappen te doorlopen die een officier van justitie neemt. In het spel wordt op een weg door een bos een lichaam aangetroffen. Dan komen er vragen als: moet de telefoon worden afgetapt van degene die 112 heeft gebeld? Moet er een buurtonderzoek worden gestart? Moet Opsporing verzocht worden ingeschakeld? Op deze manier wil het OM mensen buiten de juridische sector kennis laten maken met het vak van officier van justitie. Het spel werd in maart 2017 gelanceerd. Een half jaar later was het al 28.000 keer gespeeld.

Opsporingskant

In het blad van het OM, Opportuun, vertelt senior kwaliteitsofficier Ernst Pols hoe hij de game in de praktijk toepast. Omdat veel mensen denken dat de officier vooral in de rechtbank lijkt te werken, wordt met het spel ook de opsporingskant belicht. Zelf gebruikt Pols het spel vaak tijdens voorlichting op scholen of voor de cursussen over het OM die het parket-generaal periodiek organiseert voor journalisten. “Ik kan op scholen wel een heleboel gaan vertellen terwijl ze passief luisteren, maar gezien de korte spanningsboog van jongeren, zeker omdat ze de hele dag achter hun schermen moesten zitten, besloot ik ze door middel van de game actief te laten meedoen. Dat werkte erg goed.”

Opsporing verzocht

Pols zegt blij te zijn met de actualisering van ‘De moordzaak’. “Het is goed dat het verhaal gemoderniseerd is. We schakelen nu bijvoorbeeld sneller Opsporing Verzocht in dan vroeger en dus is het goed, en leuk, dat er beelden van het tv-programma in deze versie zijn verwerkt. De casus zelf is nog wel vrij klassiek; een échte fysieke moordzaak, terwijl een groot deel van de criminaliteit zich tegenwoordig digitaal afspeelt. Toch ben ik erg blij met deze update en zal ik de serious game in de toekomst weer veel gaan gebruiken.”

‘De moordzaak’ kan hier worden gespeeld.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top