Skype-zittingen voor scholieren

Scholen kunnen na de lockdown via Skype politierechterzittingen van de rechtbank Midden-Nederland bijwonen. Ze moeten zich wel aan een aantal huisregels houden.

Delen:

Skype-zittingen voor scholieren
Zittingszaal in Utrecht

In het ‘oude normaal’ kregen rechtbanken wekelijks tientallen scholieren over de vloer. Van vmbo tot vwo: het bijwonen van een zitting wordt gezien als een nuttige ervaring die goed past binnen het onderwijs. Vooral docenten maatschappijleer nemen hun leerlingen mee naar een rechtszitting.
In 2019 woonden bijna 5.000 leerlingen een zitting bij op een van de locaties van de rechtbank Midden-Nederland, vertelt een woordvoerder van deze rechtbank. “Het is voor leerlingen een indrukwekkende en belangrijke ervaring.”

Beperkte ruimte

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben geen schoolbezoeken meer plaatsgevonden. Eerst omdat de rechtbanken zo goed als dicht waren, daarna omdat publiek niet welkom was. Sinds augustus zijn zittingen wel weer toegankelijk, maar beperkt. Het is passen en meten in de anderhalvemeterrechtszaal, aldus de woordvoerder. “Door de coronamaatregelen hebben we veel minder ruimte voor publiek. We kunnen ongeveer een kwart van het normale aantal mensen kwijt in een zittingszaal. Wie een zitting wil bijwonen moet zich vooraf melden, en dan kijken we of er plaats is. Als bijvoorbeeld nabestaanden aanwezig willen zijn bij de behandeling van een zaak gaan zij voor.”

Hele klassen op coronabestendige wijze in een zittingzaal toelaten is simpelweg onmogelijk. Rechtbank Midden-Nederland bedacht daarom samen met voorlichtingsinstituut ProDemos − met wie ze ook digitale gastlessen maakte − een alternatief: scholieren online zittingen laten bijwonen.

Huisregels

Na de lockdown kunnen leerlingen vanaf twaalf jaar via Skype in hun klas digitaal een politierechterzitting bijwonen. Daarvoor geldt een aantal huisregels. Zo moet de zitting onder toezicht van een docent worden bekeken, terwijl fysiek onderwijs wordt gegeven. Alleen in een klassikale setting kan de docent toezicht houden op de regel dat geen geluids- en beeldopnames worden gemaakt van de zitting. Een leerling die in thuisquarantaine zit heeft dus pech: de link naar de zitting, waarvoor de docent zich moet aanmelden bij ProDemos, mag niet worden doorgestuurd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven