Slachtofferruimte geopend

Delen:

Minister van Justitie Hirsch Ballin heeft maandag in het Paleis van Justitie in Den Haag de eerste officiële ruimtes speciaal voor slachtoffers van misdrijven geopend. Deze speciale ruimtes voor slachtoffers zijn uniek in Nederland. In het aparte gedeelte van het Paleis van Justitie in Den Haag kunnen slachtoffers voorafgaand aan de zitting van hun zaak wachten. Ook kunnen slachtoffers er gesprekken hebben met de officier van justitie (of in een hoger-beroep zaak de advocaat-generaal), schadebemiddelaars of slachtofferhulp. Het Openbaar Ministerie Den Haag, de Rechtbank Den Haag en het Hof Den Haag hebben deze speciale ruimtes ontwikkeld om te zorgen dat slachtoffers niet ongewenst geconfronteerd worden met verdachten of familie en bekenden van verdachten.

De slachtofferruimtes worden beheerd door het Slachtoffer Informatie Punt Den Haag (SIP). In het SIP wordt samengewerkt door het Openbaar Ministerie in Den Haag, Slachtofferhulp Nederland, de politieregio’s Haaglanden en Hollands Midden en het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Het SIP biedt ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven en nabestaanden van slachtoffers. Zo zorgen SIP-medewerkers ervoor dat slachtoffers en nabestaanden informatie over de strafzaak krijgen, helpen ze bij het regelen van schadevergoedingen en kunnen ze het slachtoffer helpen als hij of zij tijdens de zitting gebruik wil maken van het spreekrecht of een schriftelijke slachtofferverklaring wil opstellen. Ook begeleiden ze slachtoffers en nabestaanden voorafgaand aan en tijdens de zitting.

Deze speciale frontdesk, wachtruimtes en spreekkamers voor slachtoffers passen binnen de 1-loket-gedachte van het SIP: één plek waar slachtoffers terecht kunnen met al hun vragen. In 2008 heeft het SIP Den Haag 18.000 telefoongesprekken gevoerd met slachtoffers en nabestaanden en 50.000 brieven verstuurd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven