Slachtoffers hiv-zaak eisen miljoen

Delen:

Veertien slachtoffers van de Groningse hiv-zaak eisen een miljoen euro schadevergoeding van de drie mannen die hen tijdens seksfeesten opzettelijk met het hiv-virus zouden hebben besmet. Dat meldt hun advocaat Fred Kappelhof dinsdag. De slachtoffers begonnen woensdag een civiele procedure tegen het drietal.

De drie mannen werden in november door de rechter veroordeeld tot negen, vijf en anderhalf jaar cel. Twee van hen zouden volgens de rechter enkele slachtoffers hebben geïnjecteerd met besmet bloed, al kon niet worden bewezen dat de slachtoffers daardoor ook daadwerkelijk besmet zijn geraakt.

Omdat de slachtoffers de drie verantwoordelijk houden voor de besmettingen begint woensdag een civiele procedure waarin ze gezamenlijk één miljoen euro schadevergoeding eisen. Volgens Kappelhof gaat het daarbij aanvankelijk om een voorschot. Deskundigen zullen volgens hem nog onderzoeken welk bedrag reëel is. Het bedrag van één miljoen is gebaseerd op onder andere het psychische leed en de fysieke problemen die de slachtoffers ondervinden, zegt de advocaat.

Hoewel de rechter in november oordeelde dat niet bewezen kan worden dat de slachtoffers door de drie besmet zijn geraakt met het hiv-virus, houdt Kappelhof de drie hier wel verantwoordelijk voor. Hij wil dan ook de bewijslast omkeren, wat betekent dat het trio moet aantonen dat de besmettingen niet van hen afkomstig zijn.

Op de bezittingen van de drie veroordeelden is beslag gelegd. Kappelhof schat dat het nog wel een jaar of langer kan duren voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. (Bron: ANP)

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven