Slachtoffers vaker op tijd geïnformeerd over vrijlating dader

Delen:

28 juli Slachtoffers vaker op tijdSlachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden werden vorig jaar in negentien gevallen te laat op de hoogte gesteld over het vrijkomen van de dader uit de gevangenis of tbs-kliniek. In 2014 kwam het nog 61 keer voor dat een melding te laat kwam. Dat blijkt uit cijfers van het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), dat slachtoffers en nabestaanden van zeer ernstige delicten informeert over het verloop van de straf die door de rechter is uitgesproken.

Volgens de regels moet het IDV slachtoffers en nabestaanden minimaal een week van tevoren informeren wanneer een veroordeelde verlof krijgt, ontsnapt of vrijkomt. De regels gelden als de dader minimaal acht jaar cel of tbs heeft gekregen, of als de slachtoffers in de rechtszaal spreekrecht hebben gehad. Dat moet voorkomen dat slachtoffers van zware misdrijven onverwacht de dader tegen het lijf lopen.

Voor de negentien te late meldingen zijn in 2015 bijna zestig excuusbrieven verstuurd. Bij één melding kunnen meerdere slachtoffers of nabestaanden betrokken zijn. In de eerste zes maanden van 2016 is vijf keer te laat melding gemaakt, waardoor in totaal zestien mensen te laat werden geïnformeerd. Het Openbaar Ministerie laat weten dat het percentage te late meldingen in 2015 nog maar een half procent was (19 op 3.952 meldingen), terwijl het een jaar eerder nog een kleine 2 procent was (61 op 3.385).

De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. Toen waren er nog 265 te late meldingen op een totaal van 5.226.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven