Snelrecht in Gelderland

Delen:

Snelrecht in GelderlandIn de provincie Gelderland wordt ook deze Oud & Nieuw door het Openbaar Ministerie snelrecht toegepast. Dit betekent dat de afhandeling van rondom Oud & Nieuw gepleegde feiten sneller verloopt dan in de normale procedure.

Het gaat dan om zaken die hebben plaatsgevonden in de periode van donderdagochtend 31 december 00.00 uur tot zaterdagochtend 2 januari 08.00 uur. Het gaat om de volgende feiten: openlijke geweldpleging (tegen personen of goederen), brandstichting, vernieling, (zware) mishandeling en vuurwerkgerelateerde zaken. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan zaken met geweld en agressie tegen overheidspersoneel en hulpverleners (werknemers met een publieke taak).

Lik-op-stuk

Verdachten kunnen in de nieuwjaarsnacht door de politie in hechtenis worden genomen. Verdachten die volgens het OM langer vast moeten blijven zitten, worden op zaterdag 2 januari 2010 voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Andere verdachten kunnen van de politie een dagvaarding uitgereikt krijgen in de week na Oud & Nieuw.

Op donderdag 14 januari 2010 staan bij de rechtbanken Arnhem en Zutphen snelrechtzittingen (politierechterzitting) gepland. Voor deze zittingen worden verdachten gedagvaard die in voorlopige hechtenis zitten. Op 11 februari 2010 staan themazittingen (politierechterzitting) gepland voor verdachten die niet in hechtenis zitten. Op 11 februari staan er ook zittingen gepland voor minderjarige verdachten. Strafbare feiten gepleegd tijdens Oud & Nieuw die dermate ernstig zijn dat ze niet passen op een politierechter-zitting of waarin meer tijd nodig is voor het onderzoek worden via de reguliere manier afgehandeld en op een MK-zitting geplaatst.

Normoverschrijding

Het Openbaar Ministerie is van mening dat het plegen van strafbare feiten niet behoort bij Oud & Nieuw. Normoverschrijdend gedrag zal dan ook niet getolereerd maar aangepakt worden. Ook geweld tegen werknemers met een publieke taak is absoluut onacceptabel. Om verdachten direct een reactie te geven op hun gedrag past het OM snelrecht toe.

Met deze toepassing van snelrecht en themazittingen na de jaarwisseling wil het OM het signaal afgeven dat dit gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt bestraft. Het OM Regio Arnhem-Zutphen past snelrecht toe in navolging van de landelijke uitgangspunten en de vorige jaarwisseling. In strafzaken die voortkomen uit de jaarwisseling zullen hogere straffen worden geëist door het OM. Daarnaast kunnen er voorwaarden worden geëist/gesteld voor de daaropvolgende jaarwisseling (2010-2011), bijvoorbeeld huisarrest of een straatverbod.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven