Sociale advocatuur kan gebruik maken van diensten van Praktizijns-sociëteit

De Praktizijns-Sociëteit – juridisch kenniscentrum sinds 1837 – gaat als ‘platform’ fungeren voor allerlei diensten waarvan sociaal advocaten gratis of met korting gebruik kunnen maken. Een twaalftal grote kantoren financiert dit project.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sociale advocatuur kan gebruik maken van diensten van Praktizijns-sociëteit - Mr. online
Praktizijns-Sociëteit

De grote advocatenkantoren in Nederland hebben herhaaldelijk de wens geuit om steun te verlenen aan de sociale advocatuur, ‘op een manier die recht doet aan de onafhankelijkheid van de sociale advocatuur, tegemoet komt aan de wensen vanuit de sociale advocatuur en oog heeft voor de financiële uitdagingen waar zij voor staat’, aldus de Praktizijns-Sociëteit op de eigen website. “Zij constateren een groot kennisgat en maken zich oprecht zorgen over de sociale advocatuur”, zegt Praktizijns-directeur Maarten Bohlken. “Zij wilden iets voor deze advocaten doen en vonden de Praktizijns als neutraal platform heel geschikt.” Het project wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door twaalf kantoren: Allen & Overy, De Brauw, Clifford Chance, Van Doorne, Freshfields, HVG, Lexence, Loyens & Loeff, Nauta Dutilh, Nysingh, Simmons & Simmons en Stibbe.

Enquête

Bohlken hield vervolgens een enquête onder 25 sociaal advocaten met de vraag: wat hebben jullie nodig? “Dat bleek te zijn: kennis en opleiding.” Inmiddels worden twee projecten aangeboden. Zo kunnen sociaal advocaten gratis gebruik maken van artikelen uit ruim 150 juridische tijdschriften, via een online-attenderingsdienst met complete inhoudsopgaven van die tijdschriften. De Praktizijns stuurt op verzoek artikelen aan leden toe. De kosten van dit project worden vergoed vanuit het projectfonds.

Intercollegiaal overleg

Daarnaast kunnen sociaal advocaten gebruik maken van Gestructureerd Intercollegiaal Overleg (inclusief het gebruik van de JurisprudentieTracker). Inmiddels maken meer dan 215 advocaten door het hele land gebruik van deze dienst van de Parktizijns-Sociëteit. De bijdrage bedraagt voor Praktizijnsleden € 249 per jaar, de sociale advocatuur betaalt € 100 door een subsidie vanuit het projectfonds. In de toekomst worden nog meer projecten opgestart.

Specialisatieverenigingen

Sociaal advocaten die hiervan gebruik willen maken moeten tenminste 60-70% van de praktijk besteden aan cliënten die aangewezen zijn op een toevoeging. De diensten staan ook open voor advocaten die lid zijn van een vereniging als de VSAN (Vereniging Sociale Advocatuur Nederland) of een specialistenvereniging, aantoonbare affiniteit met en ervaring in de sociale advocatuur hebben en bovendien lid zijn van de Praktizijns-Sociëteit.

Op deze pagina staat een uitgebreidere toelichting op de twee projecten.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top