Sociale advocatuur moet dwarser

Delen:

De sociale advocatuur moet meer agendavormend bezig zijn. Meer dwars zijn. Meer dan nu proberen aandacht te vragen voor onrecht in de samenleving.

35 jaar sociale advocatuurDat was een van de uitkomsten van een debat dat gisteren plaatsvond in Artis naar aanleiding van de presentatie van een bundel over 35 jaar sociale advocatuur. Het boek werd door de scheidend Algemeen Deken Willem Bekkers aangeboden aan Lotje van de Puttelaar, die begin dit jaar als lid van de Algemene Raad aftrad en die zelf ook vanuit de sociale advocatuur afkomstig is.

Het was een bijeenkomst vol nostalgie. Hoewel de deelnemers aan de discussie uit alle macht probeerden te voorkomen de indruk te wekken dat vroeger alles beter was, werd toch wel duidelijk dat de ‘oude rotten’, van wie een groot deel inmiddels behoort tot het juridische establishment, vrijwel zonder uitzondering met weemoed terugkijken naar de tijd dat er nog sprake was van sosjale advokatuur en bijbehorende kollektieven. Zorgelijk vond men dat er bij de huidige generatie advocaten zo weinig enthousiasme is voor de gefinancierde rechtsbijstand. Met name de moeizame bezetting van rechtswinkels door studenten is een veeg teken, zo werd geconcludeerd.

Gevraagd naar de mooiste periode in de afgelopen 35 jaar konden de meeste discussianten toch niet veel anders dan beamen dat de eerste jaren toch wel de meest inspirerende waren geweest. Leo Spigt: “Toen immers was de sociale advocatuur succesvol in het aan de kaak stellen van misstanden in onder meer het arbeidsrecht en het huurrecht.” Juridisch publicist Heikelien Verrijn Stuart wilde er niets van weten en kondigde aan dat het mooiste nog moest komen: “Er gaat zo veel mis. De overheid probeert de mensen tegen elkaar uit te spelen. Het is aan de sociale advocatuur om daar actiever in te zijn. Die moet de pijnpunten in de regelgeving signaleren.” Een pleidooi dat ten volle werd onderschreven door de Utrechtse advocaat Bernhard Tomlow die de sociale advocatuur opriep actuele misstanden aan de orde te stellen bij de politiek en wetgever. Hij noemde het voorbeeld van hele grote groepen allochtone vrouwen die thuis opgesloten zitten en die als het ware onder de sharia leven.

Voor foto’s van deze bijeenkomst, klik hier.

35 jaar sociale advocatuur, redactie Mies Westerveld, Uitgever SDU, ISBN 978-90-12-38339-4

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven