Soepeler behandeling slachtoffer na noodweer

Delen:

Mensen die zich met geweld verdedigen tegen bijvoorbeeld een inbreker of overvaller, worden vanaf januari soepeler door de politie en het Openbaar Ministerie (OM) tegemoet getreden. De betrokkenen worden voortaan niet meer als verdachte direct aangehouden en verhoord. Ze kunnen als slachtoffers ter plekke de situatie toelichten of op een ander moment aan het politieonderzoek meewerken.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) zal dat vandaag bekendmaken tijdens een concert in Haarlem ter ere van slachtoffers. Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde daarmee een bericht in De Telegraaf van afgelopen maandag. Teeven heeft de aanwijzing afgesproken met de top van het OM, die de nieuwe richtlijn zal rondsturen naar de politie en de officieren van justitie. De bepaling gaat per 1 januari 2011 in. De nieuwe aanpak geldt niet bij uitgaansgeweld, omdat het volgens de woordvoerder in deze situaties lastig is snel vast te stellen wie de daders en wie de slachtoffers zijn.

De andere aanpak bij noodweer werd al aangekondigd in het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV. De behandeling van slachtoffers van dit soort misdrijven als verdachten druiste vaak in tegen het rechtvaardigheidsgevoel, vinden deze partijen. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven