‘Solidariteitsfonds voor sociaal advocaten’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Advocaat Remco Smith pleit voor een ‘soort Solidariteitsfonds’ waaruit advocaten met een toevoegingspraktijk kunnen worden betaald. Aanleiding is de berichtgeving van sociaal advocaat Marije Jeltes, die haar praktijk neerlegde omdat ze er niets aan verdiende.

Smith doet zijn oproep op LinkedIn. Dat de staat gefinancierde rechtshulp onvoldoende weet mogelijk te maken, noemt hij een aantasting van de rechtsstaat. Iedereen roept er schande van, maar dat alleen vindt Smith te weinig.

Omdat hij vermoedt dat alle advocaten vinden dat rechtshulp voor iedereen toegankelijk moet zijn, kunnen advocaten zelf ook dit probleem aanpakken. De meeste verdienen goed genoeg (‘vaak meer dan twee keer modaal’) en die zouden best een klein deel van hun inkomsten ter beschikking kunnen stellen aan een ‘soort Solidariteitsfonds’. “Er zijn meer dan 17.000 advocaten. Als iedereen met een commerciële praktijk een bedrag beschikbaar stelt (één week omzet bijvoorbeeld) heb je al een gigantisch bedrag waarvoor advocaten als Marije hun belangrijke werk kunnen blijven doen.” Zelf zegt Smith ook weinig zaken op toevoegingsbasis te hebben gedaan. Hij is eenpitter bij Fundament Advocatuur (met name bouwrecht, tarief 225 euro per uur).

Smith roept collega’s op met andere ideeën te komen. Een advocaat suggereerde al dat wie een x-aantal toevoegingszaken per jaar doet, deze te ontheffen van de Ordebijdrage. Een dag na plaatsing van het artikel op LinkedIn had het zes ‘duimpjes’ (één van een advocaat) en was het één keer gedeeld.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top