SP: ‘Enquête rechtsbijstand moet ook andere partijen aan het denken zetten’

Delen:

Beeld bij SP over enqueteDe SP roept advocaten op om zich nog harder te weer te stellen tegen de aangekondigde maatregelen voor rechtsbijstand. SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen doet die oproep naar aanleiding van de uitkomsten van een enquête die de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) heeft gehouden op verzoek van de redactie van Mr.

Uit de peiling blijkt dat een derde van de sociaal advocaten vreest in hun voortbestaan te worden bedreigd door de al ingevoerde bezuinigingen. Als de plannen van minister Van der Steur doorgaan, zegt zelfs 61 procent het bijltje erbij neer te gooien.

Volgens het kabinetsvoorstel mogen advocaten straks nog slechts 900 punten aan gesubsidieerde rechtsbijstand verlenen. Nu is het maximum nog 2000 punten. “Kantoren luiden de noodklok,” zegt Van Nispen. “Door deze maatregel worden ze in hun voortbestaan bedreigd, en dat is buitengewoon ernstig. Dat moet ook andere partijen aan het denken zetten.”

Hij vervolgt: “De sociale advocatuur is een specialisme. Maar dat specialisme heeft het zwaar te verduren de laatste jaren. Dit is al de zoveelste keer dat de sociale advocatuur aan de bel moet trekken over de plannen van deze regering. Eerst het stoppen van de indexering en het verlagen van de tarieven, nu het meer dan halveren van het maximum van 2000 punten.”

Een uitgangspunt van de regering is dat sociaal advocaten kunnen overschakelen op een gemengde praktijk met deels betalende cliënten. “Maar dat dat lijkt helemaal niet realistisch op veel rechtsgebieden,” meent Van Nispen.” Daarnaast is het riskant. Het bedreigen van specialismes kan leiden tot minder deskundige rechtshulp van mensen in de knel.”

Over het inkomen van advocaten zegt hij: “De minister lijkt te vergeten dat advocaten geen ambtenaren zijn, maar te maken hebben met onder andere kantoorkosten, opleidingskosten en personeelskosten.” Van Nispen vindt dat de kabinetsplannen nog onvoldoende duidelijk zijn en nader moeten worden uitgewerkt.

Op woensdag 22 juni was Van Nispen één van de sprekers tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over rechtsbijstand. Landelijk deken Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten noemde de 900-puntengrens ‘niet reëel en onacceptabel’. Ook volgens de asieladvocaten, de sociaal advocaten en de strafrechtadvocaten zijn de plannen van Van der Steur de doodsteek voor de sociale advocatuur. Namens de asieladvocaten zei Wil Eikelboom: “De asielzoeker kan maar beter binnenkomen in het voorjaar. In het najaar zijn alle specialisten op.

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven