SP wil onafhankelijke Raad voor Rechtszekerheid

De commissie die de strafzaak tegen Lucia de B. heeft onderzocht, komt tot de conclusie dat er opnieuw naar de zaak moet worden gekeken.

Na de Schiedammer Parkmoord is het volgens SP-Kamerlid Jan de Wit  tijd voor een onafhankelijke Raad voor de Rechtszekerheid: "De zaak Lucia de B. bewijst wederom dat er een dringende behoefte is aan een onafhankelijke raad die buiten de rechterlijke macht om naar de gang van zaken in een strafzaak kan kijken. Het strafrechtsysteem kan zich geen wantrouwen permitteren, en een Raad voor Rechtszekerheid kan ervoor zorgen dat de rechterlijke macht opnieuw naar een zaak kijkt als dat nodig is."

Jan de Wit pleit voor instelling van een onafhankelijke Raad voor Rechtszekerheid, naar voorbeeld van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, voorgezeten door Pieter van Vollenhoven. Deze moet de tijdelijke commissie evaluatie afgesloten strafzaken vervangen en verankerd worden in de wet.  

De Raad voor Rechtszekerheid moet op verzoek van de veroordeelde kunnen onderzoeken of er door politie en justitie fouten zijn gemaakt, en vervolgens daarover advies uit kunnen brengen aan de rechter. Daarnaast zal ook de toegang tot de Hoge Raad bij gerede twijfel over de juistheid van een vonnis eenvoudiger moeten worden. De Wit: "Ook in het strafrecht kunnen fouten gemaakt worden, maar in het Nederlandse rechtssysteem is het veel te moeilijk om deze aan te vechten. Dat moet niet kunnen. Als er in dit soort zeer ingewikkelde strafzaken gerede twijfel is, moet de weg naar een onafhankelijke Raad voor Rechtszekerheid openstaan, die vervolgens advies uitbrengt aan een rechter. De tijdelijke commissie die goed werk aflevert, moet dus permanent worden. Een dergelijk systeem wordt bepleit door veel hoogleraren die ik de afgelopen tijd heb gesproken."

Bron: SP

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven