Sportbonden krijgen eigen juridisch adviesloket

Delen:

Omdat sportbonden, sportverenigingen en individuele sporters steeds meer te maken krijgen met juridische kwesties, is er voor hen nu een eigen juridisch adviesloket. De lancering daarvan is vandaag. Sportbonden moeten wel zijn aangesloten bij DAS voor de Sport.

De sportwereld krijgt steeds meer te maken met de juridische kanten van onderwerpen als doping, matchfixing, supportersgeweld, televisierechten, aansprakelijkheden, selectiegeschillen en spelerssalarissen. Twee jaar geleden stelde een aantal sportbonden voor om het gezamenlijk inkopen van juridische dienstverlening te verkennen. Vervolgens nodigde vijf sportbonden een advocatenkantoor en DAS uit voor een pitch. De keuze viel op DAS, die ook al voor andere branches speciale adviesdesks had ingericht. Volgens ‘aanjager’ Roel Roelfzema is er voor de lancering een half jaar proefgedraaid. Gemiddeld was er binnen 26 minuten na het eerste contact een concreet antwoord op een juridische vraag.

De adviesdesk is er voor alle aangesloten bonden en hun verenigingen. Het lidmaatschap loopt in eerste instantie via de bonden, maar die maken zonder uitzondering direct hun eigen leden lid, aldus Roelfzema. Per bond kost dat, afhankelijk van de grootte van de bond, tussen de € 1,50 en € 2,50 per vereniging. Inmiddels zijn dertien sportbonden aangesloten met meer dan vijfduizend verenigingen

DAS geeft toe niet alle vragen met een mailtje of telefoontje te kunnen beantwoorden. Als een dossier meer aandacht vraagt en er echt persoonlijk contact vereist is, rekent DAS daarvoor een ‘maatschappelijk tarief’, zegt Gert-Jan Teeuwen van DAS.

Volgens Roelfzema is er behoefde aan zo’n juridisch loket, omdat de sport in juridisch opzicht niet al te overzichtelijk is georganiseerd. Zo is er een tuchtrecht, het dopingreglement, vertrouwenspersonen bij seksuele intimidatie en voor arbeidsrechtelijke kwesties kunnen aangesloten bonden terecht bij de Werkgevers in de Sport (WOS). Het loket dient ook voor de juiste doorverwijzing.

De bedoeling is ook dat het juridisch sportloket een platform wordt waar alle sportbonden en -verenigingen terecht kunnen en sportrechtelijke cases met elkaar kunnen delen, zegt Teeuwen. “Zo kunnen we gezamenlijk nadenken hoe sportverenigingen sportlocaties in eigen beheer kunnen nemen, of pestprotocollen kunnen opstellen.” Het adviesloket wordt bemand door acht juristen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven