Staat der Nederlanden verkoopt het Nederlands Vaccininstituut (NVI)

Delen:

De Staat der Nederlanden en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verkopen het Nederlands Vaccininstituut (NVI). De koper is een private partij: het Indiase Serum Institute of India (SII). De Staat verdient 32 miljoen euro aan de verkoop van het vaccininstituut, dat al jaren verlies leed.

Adviseurs Serum Institute of India:
Bird & Bird (Otto Nunnikhoven)

Adviseurs Staat der Nederlanden:
Holland van Gijzen (Jan Andringa, Hendrik-Jan Bleijerveld), American Appraisal (Joachim Schulz)

Jan Andringa, dealmaker voor Holland van Gijzen: “Deze deal was complexer dan veel andere deals omdat het een public to private deal betreft met een uit India afkomstige koper. Verkoop van staatsactiva komt niet vaak voor en vereist heel veel afstemming en overleg. Gelukkig was de Staat ook vasthoudend om het NVI te verkopen, zodat er van de weinige polioproducenten ter wereld niet één zou afvallen. Die houding heeft de deal succesvol gemaakt. De productie van het NVI was al jaren verliesgevend: de afgelopen jaren liepen de verliescijfers op tot ca. 20 miljoen euro per jaar. Dat maakt voor een overheidsbedrijf minder uit dan voor een private partij met winstoogmerk maar SII is ervan overtuigd dat de synergie groot zal zijn. De medewerkers van het NVI gaan zonder uitzondering over naar de nieuwe koper en de publieke belangen blijven gewaarborgd. Bij deze deal was het voortraject zeer omvangrijk: om het NVI verkoopklaar te maken was een uitgebreide herstructurering noodzakelijk die in totaal bijna anderhalf jaar in beslag genomen heeft. Een nieuwe vennootschap moest volgens de Comptabiliteitswet worden vormgegeven. Een public to private deal is per definitie lastiger: je dient met veel verschillende partijen overeenstemming te hebben en het duurt vaak lang voordat er een beslissing genomen wordt. Daarnaast speelde het feit dat de koper uit India komt ook een rol: Indiase bedrijven zijn van hun eigen overheid een wat minder strak proces gewend en zijn daarom geneigd om alles te willen controleren, zo ook bij deze deal. Alle kleine zaken moesten daarom uitgeschreven worden en in de contracten opgenomen. Ik zie de laatste jaren vaker Indiase kopers die naar overnames in Europa zoeken. Voor SII is de overname van het NVI echt een hub naar West-Eropa en een uitbreiding van de productie hier. Zij zien dat het NVI veel technologie en know-how bezit en willen dat gaan combineren met de eigen kennis. Voor de wereldgezondheidszorg is deze deal ook goed; zo veel polioproductenten zijn er namelijk niet meer en het opheffen van het NVI zou betekenen dat er weer één minder is. Dat was voor minister Schippers ook een belangrijke reden om de verkoop door te zetten; er zit een hele duidelijke maatschappelijke factor aan deze deal.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven