Staatsrechtconferentie 2012 ‘The Powers That Be’

Delen:

De jaarlijkse Staatsrechtconferentie staat dit jaar in het teken van de grootste uitdagingen voor het constitutionele recht en de toekomst van de staatsrechtwetenschap in Nederland. Tijdens de conferentie op vrijdag 14 december in Leiden zullen gerenommeerde sprekers in kaart brengen hoe de Nederlandse staatsmachten in de gelaagde rechtsorde onder druk komen te staan en welke rol de media hierbij speelt.

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State, spreekt tijdens de conferentie onder andere over de rol van het nationale parlement bij de besluitvorming op het Europese en internationale niveau. Zijn bijdrage is met name interessant in het licht van recente discussies over de rol van de Tweede Kamer bij Europese besluitvorming, bijvoorbeeld ten aanzien van de verschillende maatregelen naar aanleiding van de eurocrisis.

Ook Geert Corstens, president van de Hoge Raad der Nederlanden, raakt met zijn bijdrage aan recente discussies, maar dan ten aanzien van de rol van de rechter in de gelaagde rechtsorde. In zijn bijdrage bespreekt hij onder andere het recent ingediende – en niet geheel onomstreden – initiatiefwetsvoorstel van VVD Tweede Kamerlid Taverne, dat gericht is op het verminderen van de rechtstreekse doorwerking van internationaal recht in de Nederlandse rechtsorde via de rechter.

Ook Alex Brenninkmeijer (Nationale Ombudsman) en Egbert Myjer (oud-rechter Europees Hof voor de Rechten van de Mens) zullen een bijdrage leveren.

Tijdens het middagdeel vindt een viertal workshops plaats. De dag wordt afgesloten met een borrel.

Klik voor alle sprekers, het programma en aanmelding hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven