Staatsrechtgeleerde wordt rector magnificus

Delen:

Henk Kummeling (foto: Universiteit Utrecht)

Hoogleraar staatsrecht Henk Kummeling wordt de nieuwe rector magnificus van de Universiteit Utrecht. Hij was al eerder bestuurder in Utrecht: tussen 2008 en 2014 was hij decaan van de Faculteit Recht, Economie en Bestuur.

Kummeling (1961) studeerde rechten in Nijmegen waar hij in 1988 ook promoveerde (bij Tijn Kortmann) op een rechtsver­gelijkend studie naar advisering in het publiekrecht. Zes jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Katholieke Universiteit Tilburg. Sinds 1995 is hij hoogleraar in Utrecht (met een oratie over de relativiteit van geheimhoudingsplichten) en in 2015 benoemde het College van Bestuur hem tot universiteitshoogleraar vanwege zijn grote wetenschappelijke staat van dienst.

Kummeling publiceerde over diverse onderwer­pen, zoals grond­rechten, rechtsbescherming in de Europese Unie, openbaarheid van bestuur, (financieel) toezicht, zelfstandige bestuursorganen, kiesrecht, politiek staatsrecht, decentraal bestuur en internationaal recht. Bekend is zijn werk Het Nederlandse Parlement (samen met Paul Bovend’Eert), waarvan in 2017 weer een editie uitkwam van bijna 600 pagina’s. Rechtenstudenten in Utrecht en Tilburg hebben hem verschillende keren uitgeroepen tot ‘docent van het jaar’. Tussen 2004 en 2016 was hij voorzitter van de landelijke Kiesraad.

De benoeming van Kummeling tot rector magnificus gaat in op 1 juni 2018.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven