Staatssecretaris Dijkhoff (V&J) grijpt naast Big Brother Award

Delen:

15 nov Big BrotherZijn nominatie voor de Big Brother Award was al een twijfelachtige eer, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff kan gerust zijn: hij heeft de prijs niet gewonnen. De Big Brother Awards worden uitgereikt aan personen, overheden en bedrijven die hun best hebben gedaan om de privacy van burgers te schaden.

Volgens Dijkhoffs wetsvoorstel, door velen een hackvoorstel genoemd, mogen allerlei apparaten van verdachten — van pacemakers tot en met auto’s — worden gehackt en kan de politie door het aanzetten van webcams en microfoons tot in de slaapkamer meekijken. Het hackvoorstel zorgt ervoor dat de politie een belang krijgt bij het blijven bestaan van (onbekende) kwetsbaarheden om bij de verdachte in te breken. Daarmee zijn alle onverdachte mensen met eenzelfde apparaat ook kwetsbaar. Een onveilige situatie, mede mogelijk gemaakt door de politie, oordeelt de jury van de Big Brother Award.

Ook het Verbond van Verzekeraars komt niet verder dan een nominatie. Verzekeraars willen graag fraude opsporen en fraude voorkomen. Daarvoor kunnen ze onderzoek doen, waarvoor een gedragscode is opgesteld. Een extern onderzoeksbureau mag dat uitvoeren. De gedragscode voldoet echter niet, zegt de BBA-jury: de regels zijn de algemeen en bieden onvoldoende handvatten voor de praktijk, waardoor de onderzoeksbureaus te ver kunnen gaan met bijvoorbeeld observaties. Kortom, een forse privacy-inbreuk.

De nominatie kan Dijkhoff op zijn cv zetten, de prijs echter niet. Die gaat naar zijn collega minister Edith Schippers, ‘voor het verder afbrokkelen van het medische beroepsgeheim’.

De Big Brother Award is in 2002 in het leven geroepen door Bits of Freedom, dat strijdt voor het recht op privacy.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven