Stabiele groei juridische dienstverlening

Delen:

Juridische dienstverleners hebben als een van de weinige branches binnen de zakelijk diensten het jaar 2010 met een lichte omzetstijging afgesloten (0,6%). Dit jaar is er met een verwachte groei van 2,5% sprake van een lichte groeiversnelling. Dat stelt het ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht ‘Omzet zakelijke diensten trekt langzaam aan.’

Het vorig jaar ingezette herstel van de transactiepraktijk in de advocatuur zet dit jaar waarschijnlijk door. Hier staat tegenover dat de verhoogde competentiegrens voor een verlies van omzet kan zorgen. Verder geeft het Economisch Bureau aan dat het nog onduidelijk is welk effect hogere griffierechten op de gang naar de rechter hebben.

De professionalisering bij (middel)grote kantoren gaat ondertussen door en regionale kantoren vormen als ‘full service’ kantoren een alternatief voor de grootste kantoren. Deze laatste groep specialiseert zich steeds meer.

Volgens het Economisch Bureau is er door de sterk gestegen advocatentarieven aan de onderkant van de markt een gat ontstaan. Relatief eenvoudig, procesmatig juridisch werk komt steeds meer terecht bij gespecialiseerde juridische uitvoerders. Advocatenkantoren die toch een ‘one stop shop’ voor juridisch werk willen bieden, kunnen samenwerking zoeken met deze uitvoerders, eigen procesafdelingen opzetten of simpele taken ‘offshoren’.

Ook voor de onroerend goed praktijk van notarissen is het nieuwe jaar goed begonnen. Het aantal woningtransacties steeg in januari en februari met zo’n 8%. Doordat ook de tarieven iets minder onder druk lijken te staan, kan de omzet in de onroerend goed praktijk na jaren van malaise voorzichtig plussen dit jaar. Maar de situatie op de woningmarkt blijft onzeker. Aldus het Economisch Bureau.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven