Steeds meer aandacht voor positie slachtoffer

Delen:

De positie van slachtoffers van letselschade komt in Nederland steeds meer onder de aandacht. Zijn per 1 januari al de rechten van het slachtoffer uitgebreid en de mogelijkheid om schade te verhalen veranderd, vanaf vandaag verschijnt daarnaast elk kwartaal LetselschadeNEWS.

De nieuwe ‘glossy’ bevat verhalen van mensen die het is gelukt na opgelopen letselschade hun leven op te pakken. “Het blad kan mensen echt weer op weg helpen”, aldus hoofdredacteur Rob Vermeeren van LetselschadeNEWS. Vandaag wordt het eerste exemplaar aangeboden aan Harry Crielaars, directeur Slachtofferhulp Nederland.

Letselschade is lichamelijke of geestelijke schade ontstaan door een ongeval, een medische fout of een misdrijf. “Steeds vaker blijkt dat een slachtoffer van letselschade beter herstelt als hij of zij zich gesteund en erkend voelt”, aldus Vermeeren. “Mensen staan daardoor weer sneller positief in het leven.”

Slachtofferhulp Nederland begeleidt jaarlijks meer dan 100.000 slachtoffers, van wie een kleine 20 procent na een verkeersongeval. Maar ook nabestaanden, veroorzakers van een ongeval, mits het geen verkeersmisdrijf betreft, of ooggetuigen kunnen rekenen op de hulp van Slachtofferhulp. De dienst biedt kosteloos praktische, juridische en emotionele ondersteuning na een verkeersongeluk, misdrijf of calamiteit. Daarnaast wijst Slachtofferhulp slachtoffers de weg bij het aanvragen van voorzieningen, zoals bijvoorbeeld aanpassingen in de woning of bij huishoudelijke hulp.

Op 1 januari trad de Wet ter versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces in werking. Door deze wet is een slachtoffer een zelfstandige procesdeelnemer in het strafrecht. Tevens is een aantal rechten in de wet opgenomen die eerst alleen in beleidsregels stonden. Dit betekent bijvoorbeeld dat een aantal rechten die voorheen alleen voor de daders golden, zoals het recht om kennis te nemen van de processtukken of het recht zich te laten bijstaan door een advocaat nu voor alle slachtoffers geldt. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven