Steeds meer advocaten verdiepen zich in Pokémon-recht

Delen:

22 juli PokemonDe Pokémon Go-rage begint ook de advocatuur te infecteren. Zij worden steeds meer geconfronteerd met de juridische aspecten van het spelletje, waarbij op een smartphone naar virtuele wezentjes moet worden gezocht. Dat leidt tot ‘onvrede, ongelukken en zelfs ontslagen’.

Hilkens Advocaten (Echt) besteedt op de website uitgebreid aandacht aan de juridische kanten van Pokémon Go. Er wordt gesproken over ‘een heleboel onvrede en zelfs ongelukken en ontslagen’ die het spel teweeg heeft gebracht. Aan de orde komen het verkeersrecht (Pokémon vangen vanuit de auto is net zo verboden als bellen in de auto) en het ontslagrecht: wie steeds te laat komt vanwege de klopjacht op Pokémon, tijdens het werk het spel blijft spelen of te veel is afgeleid, loopt het risico – na herhaalde waarschuwingen – de laan uit te worden gestuurd. Zelfs het auteursrecht komt bij Pokémon om de hoek kijken. Wie een foto maakt van een omgeving waarop een Pokémon én iemand anders staan, mag dat niet zo maar via de sociale media verspreiden. Die persoon op de achtergrond heeft in ieder geval een te respecteren portretrecht (de Pokémon niet). Net als Hilkens Advocaten gaat Kessels Advocaten (Breda) in op het privacyrecht (de tuin van een buurman betreden mag niet zonder diens toestemming, ook al zit daar een Pokémon). Het in technologie en media gespecialiseerde kantoor SOLV (Amsterdam) waarschuwt dat Pokémon ‘full access’ heeft tot het Google-account van de speler.

Ook GMW Advocaten (Den Haag) biedt op de website enkele blogs over de Pokémon-hype. Zelfs als er een Pokémon in hun kelder zit, dan nog mag deze niet zonder toestemming worden betreden, en dat geldt ook voor andere gebouwen, schrijft Mechteld van Veen. Haar collega Laura Zuydgeest behandelt ontslagzaken door fanatieke Pokémon-zoekers. Reijnders Advocaten (Eindhoven) gaat in op de zorgplicht voor werkgevers, voor het geval een werknemer of ingehuurde uitzendkracht een (Pokémon)-verslaving heeft, terwijl Tophoff Advocaten (Alkmaar) voorstelt aanvullende voorwaarden op te nemen in het bedrijfsreglement: wie onder werktijd Pokémon Go speelt, vliegt eruit. Ook advocaten van Ten Holter Noordam (Dordrecht) en het Zuid-Nederlandse Boels Zanders bloggen over het Pokémon-ontslag, en wijst WVO Advocaten (Loenen) naar andere kwesties die te maken hebben met Pokémon Go.

Tot slot kunnen ook strafrechtadvocaten werk halen uit Pokémon Go. In Nijmegen zijn al veertig waarschuwingsborden (foto) gestolen, meldt Nu.nl. In Tilburg werd een ‘inbreker’ betrapt; hij verweerde zich door te zeggen dat hij niets wilde stelen maar dat hij alleen een Pokémon in het huis wilde vangen. Een collega van rechter Joanne Eisses wist een Pokémon te vangen in het besloten deel van het Haagse Paleis van Justitie, zo twitterde ze. Ook in de rechtbank Amsterdam zijn Pokémon gesignaleerd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven