Steeds meer advocaten ziek van hun werk

Delen:

MR11 NWS 2Steeds meer advocaten hebben psychische klachten als overspannenheid en burn-out. Als gevolg hiervan raakt een toenemend aantal advocaten arbeidsongeschikt. Oorzaken zijn onder meer: te hoge werkdruk en -belasting, interne conflicten en een slechte balans tussen werk en privé. Het goede nieuws is dat advocaten hier zelf wat aan kunnen doen, zegt arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Movir zag vorig jaar het aantal arbeidsongeschikte advocaten met 14% toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor. Exacte aantallen verzekerden geeft Movir niet vanwege concurrentiegevoeligheid. Bij maar liefst 41% van de meldingen in 2011 ging het om psychische klachten. Coaching & counselingbureau Elestia ontwikkelde daarom in opdracht van Movir de zogeheten ‘Mentale Veerkracht Scan’. Deze scan moet bijdragen aan het vroegtijdig signaleren van klachten als overspannenheid en burn-out. Gisteren heeft Movir al haar aangesloten advocaten per brief geïnformeerd over de scan. De scan betreft een online vragenlijst van vijf pagina’s met een aantal stellingen die gaan over onder meer samenwerking, stress en werkbelasting. Advocaten kunnen daarbij – geheel anoniem – aangeven of ze daar niet tot vaak last van hebben. Het resultaat is een soort thermometer die een eerste indicatie van de mentale conditie geeft.

Louis-van-DrunenMovir-directeur Louis van Drunen vertelt dat hij zich zorgen maakt. “Het gaat niet zo goed met deze beroepsgroep. De schade onder advocaten is behoorlijk aan het oplopen. Dat is echt een probleem aan het worden. We willen een gezonde beroepsgroep en gelukkig zijn psycheklachten bij vroegtijdige interventie vaak positief te beïnvloeden. De scan is een goede methode om te signaleren of het tijd is om in te grijpen. Mocht dat inderdaad de uitkomst zijn, dan adviseren wij onze verzekerden de coaching van Elestia.” De scan is ook toegankelijk voor niet bij Movir verzekerde advocaten. De kosten voor hun coaching komen dan wel voor eigen rekening.

De sessies worden verzorgd door hoogopgeleide coaches en kunnen zowel online, telefonisch als face-to-face plaatsvinden. Van Drunen: “Indien gewenst kunnen we zelfs coaches inzetten met een achtergrond in de advocatuur. Specifieke beroepsgerelateerde problemen zijn hierdoor sneller herkenbaar en bespreekbaar. Op deze manier kan langdurige uitval of zelfs permanente schade worden voorkomen. We denken de advocatuur hiermee echt te kunnen helpenen onze verzekering betaalbaar te houden.”

Niet piepen

De stijging van arbeidsongeschiktheidsmeldingen door psycheklachten de afgelopen tijd is niet direct te verklaren, maar Van Drunen noemt wel een aantal mogelijke oorzaken. “De economisch barre tijden vragen om meer juridisch werk op bepaalde terreinen zoals bijvoorbeeld het faillissements- en arbeidsrecht én tegen lagere kosten. Dat schept ook ruimte voor nieuwe spelers op de markt. Dat zorgt er weer voor dat de concurrentie steeds feller wordt en dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de werkdruk. Men moet een stap harder lopen. Met alle gevolgen van dien. In de advocatuur heerst wat dat betreft de cultuur van ‘niet piepen maar doorgaan’. Dat komt je vroeg of laat duur te staan.” Ook interne conflicten zijn volgens Van Drunen een belangrijke oorzaak. “In de advocatuur komen samenwerkingsproblemen relatief vaker voor. Duidelijk is dat dit niet altijd op individueel niveau op te lossen is. Hier geldt een kantoorbrede verantwoordelijkheid. Dat besef ontbreekt soms.”

Welke advocaten (geografisch, m/v, leeftijd, etc.) het meest last hebben van dit soort klachten is nog niet bekend. Dat zal moeten blijken uit de analyses van de scan. Bovendien doet Movir momenteel samen met de Stichting Jonge Balie Nederland ook onderzoek naar het welzijn van jonge advocaten. De resultaten hiervan worden tijdens het Jonge Balie Congres op donderdag 1 november gepresenteerd.

Financiële prikkel

Naast gezondheidsaspecten heeft de ‘Mentale Veerkracht Scan’ ook nog een financiële prikkel. Van Drunen: “Wij zijn enkele jaren geleden met APF/Balieplus een winstdelingsregeling aangegaan. Dit jaar hebben we voor het eerst geen winst aan onze verzekerde advocaten kunnen uitkeren. Het resultaat liet dit niet toe. Net als de advocaat zien wij dat graag weer ten positieve gekeerd. Maar dat kunnen we niet alleen. Dat moeten we samen doen.”

Klik om de scan te doen hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven