Steeds meer notarissen in de fout

Steeds meer notarissen worden vanwege hun dubieuze optreden gestraft door de tuchtrechter. Dat blijkt uit onderzoek van NOVA bij de 19 Kamers van Toezicht over de notarissen.

In 2007 kregen 92 notarissen en kandidaat-notarissen een tuchtmaatregel aan hun broek. Ook het aantal klachten vertoont een stijging. In 2007 werden er 457 klachten bij de Kamers van Toezicht ingediend.

Elk arrondissement heeft een Kamer van Toezicht, waar mensen met klachten over notarissen zich kunnen melden. Als de Kamer de klacht in behandeling neemt kan er besloten worden om geen maatregel te nemen, om de notaris een waarschuwing te geven, een berisping op te leggen, de notaris te schorsen of uit zijn ambt te zetten.

Werden er in het jaar 2000 nog 20 tuchtmaatregelen tegen notarissen en kandidaat-notarissen genomen, in 2007 werd er 92 keer een tuchtstraf opgelegd. Het gaat om 60 waarschuwingen en 23 berispingen. Verder kregen twee kandidaat-notarissen een ontzegging voor bepaalde duur, en werden 7 notarissen voor enige tijd geschorst.

Ook het aantal ingediende klachten bij de Kamers van Toezicht vertoont een stijging. Kwamen er in 1992 nog 175 klachten binnen bij de Kamers van Toezicht, in 2007 waren dat er 457.

Hoogleraar Notarieel Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen Wilbert Kolkman wijt de stijging van het aantal klachten deels aan de marktwerking in het notariaat. "De notaris zit in een spagaat: aan de ene kant het ambtenaarschap, aan de andere kant het vrije ondernemersschap dat door de politiek is opgedrongen". Opvallend noemt Kolkman de stijging van het aantal notarissen dat voor enige tijd geschorst is. Werden notarissen in de jaren negentig nauwelijks geschorst, in 2007 gebeurde dat 7 keer. "Er zijn kennelijk zwarte schapen die een gele kaart verdienen van de tuchtrechter. Het is goed dat die zaken niet met de mantel der liefde worden bedekt", aldus Kolkman in NOVA.

Bekijk ook de video op de website van NOVA.

Bron: NOVA

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven