Stelende rechter kan niet worden ontslagen

Delen:

25 juli stelende rechterIn ‘overspannen toestand’ had een rechter zich schuldig gemaakt aan winkeldiefstal. Daarvoor werd hij niet ontslagen maar kreeg wel een waarschuwing. Dat staat in het jaarverslag 2015 van de Hoge Raad.

De zaak werd voorgelegd aan de procureur-generaal, die de kwestie besprak met de stelende rechter. Omdat de rechter zijn misdrijf beging in ‘overspannen toestand’ en de winkeldiefstal ‘van geringe waarde’ was, achtte de procureur-generaal disciplinair ontslag een te zware maatregel. Daarom zag hij af van een vordering bij de Hoge Raad. Een voorwaardelijk ontslag zou volgens de p-g een passende sanctie zijn geweest, maar daarin voorziet de wet niet.

De desbetreffende gerechtspresident heeft de betrokken rechter de maatregel van schriftelijke waarschuwing opgelegd, de enige andere disciplinaire maatregel die de wet op dit moment kent. Het bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel disciplinaire maatregelen (33 861) voorziet in uitbreiding van het sanctiestelsel. De Raad voor de rechtspraak vindt dat deze wet snel moet worden ingevoerd, meldt De Telegraaf.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven