Sterker toezicht op het notariaat

Delen:

De vernieuwde Wet op het notarisambt (Wna), die op 1 januari 2013 in werking treedt, verandert veel voor het notariaat. Zo wordt het toezicht versterkt en komt er een scheiding van het wettelijk toezicht en de tuchtrechtspraak. En kandidaten voor benoeming tot notaris zullen worden getoetst op hun persoonlijke geschiktheid door de Commissie toegang notariaat.

Ook scherpt de Wna de weigeringsplicht aan: bij een vermoeden van dubieuze praktijken, moet de notaris zijn diensten weigeren.

De taak van toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) wordt uitgebreid tot het algemeen toezicht op het notariaat. Het BFT kan voor overtreding van administratieve voorschriften een geldboete of dwangsom opleggen. Bij ernstigere overtredingen wordt de tuchtrechter ingeschakeld. De geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van notarissen is beperkt zodat de toezichthouder alle vertrouwelijke dossiers kan inzien. Er komt een meldingsplicht voor notarissen voor gebeurtenissen die een risico kunnen vormen voor hun financiële positie.

Klik voor het volledige bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven