Sterkere positie voor auteurs

Delen:

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft het voorontwerp auteurscontractenrecht openbaar gemaakt. In dit conceptwetsvoorstel wordt de positie van auteurs en uitvoerend kunstenaars, zoals schrijvers, zangers en componisten, ten opzichte van een exploitant versterkt. Er wordt onder andere voorgesteld om hun de mogelijkheid te bieden na verloop van tijd opnieuw te beslissen over de exploitatie van hun werken. De bijzondere band tussen de maker en zijn werk wordt sterker benadrukt door het auteursrecht pas ná zijn overlijden overdraagbaar te maken. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen gedurende drie maanden commentaar geven op het voorontwerp.

Het auteurscontractenrecht regelt de manier waarop een maker van een auteursrechtelijk beschermd werk exploitatiebevoegdheid verleent aan een derde (de exploitant). Het kabinet hecht eraan dat in het auteursrechtbeleid de positie van de natuurlijke maker versterkt wordt, omdat door de toenemende mediaconcentratie auteurs en uitvoerend kunstenaars zich in veel gevallen in een structureel zwakkere onderhandelingsituatie bevinden. Het voorontwerp bevat daarom maatregelen die de positie van de natuurlijke maker versterken ten opzichte van de exploitant.

Klik voor het gehele bericht hier

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven