Stichting derdengelden niet langer voor alle advocaten

Delen:

Advocaten die in de uitoefening van hun praktijk geen derdengelden meer ontvangen, hoeven geen stichting derdengelden meer te hebben. De stichting zal alleen verplicht zijn voor advocaten die er gebruik van maken. Deze wijziging in de regelgeving heeft het college van afgevaardigden vastgesteld tijdens de vergadering op 7 december. De regel gaat in op 1 januari 2017.

Advocaten die geen stichting derdengelden hebben, moeten dit schriftelijk aan de deken meedelen. Mocht er nadien toch zo’n stichting komen, dan moet ook hiervan de deken schriftelijk op de hoogte worden gebracht.

Nieuw is ook dat een advocatenkantoor geen eigen stichting derdengelden hoeft op te richten. Een kantoor kan zich ook aansluiten bij een overkoepelende stichting derdengelden die voor elk aangesloten advocatenkantoor een derdengeldrekening opent. Dit is vooral aantrekkelijk voor advocaten van eenmanskantoren: voor hen was het vaak lastig om een geschikte (verplichte) medebestuurder te vinden.

Vanaf 1 januari 2017 kunnen bepaalde personen niet tot bestuurder van een stichting derdengelden worden benoemd. Dat zijn bijvoorbeeld advocaat-stagiairs (behalve stagiair-ondernemers die niet werken onder begeleiding van een bestuurder van de stichting), diegenen die onder verantwoordelijkheid werken van of ondergeschikt zijn aan een bestuurder van de stichting, en diegenen die in dienst zijn bij het kantoor van een bestuurder van de stichting of bij het kantoor dat is aangesloten bij de stichting.

Het college van afgevaardigden heeft ook ingestemd met het voorstel van de algemene raad van de NOvA dat advocaten met hun cliënten kunnen afspreken om derdengelden te gebruiken voor een eigen declaratie. Hierbij is niet langer per afzonderlijke declaratie voorafgaande toestemming van de cliënt vereist. Wel informeert de advocaat de cliënt achteraf over de betaling.

De algemene raad is in februari 2015 met het project derdengelden gestart om de administratieve lasten voor de advocaat te verminderen. Vanuit de balie waren kritische reacties gekomen op de regeling die stamt uit 1999 en sindsdien nauwelijks is veranderd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven