Stiekeme geluidsopname geen bewijs in civiele procedure

Delen:

Beeld: Pixabay

Ook in een civiele procedure kan onrechtmatig bewijs buiten beschouwing worden gelaten. Dat blijkt uit een arrest van het Gerechtshof Den Bosch over een zaak betreffende schadevergoeding wegens mishandeling.

Bijkomende omstandigheden

De hoofdregel in civiele procedures is dat bewijs in principe door alle middelen geleverd kan worden maar de manier waarop bewijslevering kan plaatsvinden is niet onbegrensd. Als sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs én van bijkomende omstandigheden, dan kan het bewijsmiddel buiten beschouwing moeten blijven. En dat was hier het geval, aldus het hof. Want het slachtoffer had, door stiekem een gesprek met zijn broer op te nemen, het verschoningsrecht van deze broer geschonden.

Vuistslag

De zaak draait om een mishandeling binnen de familiaire sfeer waarbij een vrouw de broer van haar stiefvader te lijf zou zijn gegaan en daarbij onder meer een krachtige vuistslag zou hebben uitgedeeld. Nadat het Openbaar Ministerie de zaak had geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, startte het slachtoffer een civiele procedure tegen de vrouw. Als bewijs van de mishandeling bracht het slachtoffer een heimelijk gemaakte bandopname in van een gesprek met de broer van het slachtoffer en de stiefvader van de vrouw.

Hoofdregel

In zijn overwegingen gaat het hof eerst in op de hoofdregel van artikel 152 Rv dat bepaalt dat bewijs door alle middelen kan worden geleverd en dat de waardering van het bewijs aan het oordeel van de rechter is overgelaten, tenzij de wet anders bepaalt. In een civiele procedure geldt dus niet als algemene regel dat de rechter op onrechtmatig verkregen bewijs geen acht mag slaan.

Getuigen tegen familieleden

Maar bij bijkomende omstandigheden kan terzijdelegging van dat bewijs gerechtvaardigd zijn. Van dat laatste was hier sprake, vindt de rechter, omdat het slachtoffer, door stiekem bandopnames te maken, had gehandeld in strijd met het wettelijke verschoningsrecht. Dat houdt in dit geval in dat iemand niet kan worden verplicht te hoeven getuigen tegen familieleden. De rechter vond daarom dat de geluidsopname moest worden bestempeld als onrechtmatig verkregen bewijs en dus buiten beschouwing moest blijven.

Afgewezen

Het slachtoffer is er volgens de rechter niet in geslaagd de mishandeling te bewijzen. Zijn vorderingen werden afgewezen.

In een blog vestigt advocaat Hein Hogendoorn (AMS Advocaten) aandacht op het arrest.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven