Stijging aantal zaken Eurojust in coronajaar

Ondanks de coronacrisis heeft Eurojust vorig jaar 4200 nieuwe zaken kunnen openen, acht procent meer dan in 2019. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 van het Europese agentschap van de EU voor justitiële samenwerking in strafzaken.

Delen:

Foto: Depositphotos

Het in 2002 opgerichte Eurojust, dat gevestigd is in Den Haag, ondersteunt en versterkt de coördinatie van onderzoeken en vervolgingen van ernstige criminaliteit waarbij twee of meer lidstaten betrokken zijn. Het Europese agentschap bestaat uit officieren van justitie en andere openbare aanklagers, rechters en politieambtenaren.

Stijging

Openbare aanklagers uit verschillende lidstaten vroegen Eurojust vorig jaar om ondersteuning in bijna 8800 onderzoeken, een stijging van dertien procent ten opzichte van 2019. In ongeveer de helft ging het om nieuw geopende zaken. Veruit de meeste nieuwe zaken werden in het eerste en vierde kwartaal geregistreerd (1162 en 1335 zaken).

Ook in 2018 was sprake van een forse stijging. Toen behandelde Eurojust ruim 6500 zaken, een toename van negentien procent ten opzichte van 2017 en de grootste stijging in de geschiedenis van Eurojust, zo vermeldde het jaarverslag van dat jaar.

Coronagerelateerd

Van de 4200 zaken die vorig jaar werden geopend hadden er 164 direct met de coronacrisis te maken. Zo ging het om fraude met medische apparatuur, inadequate mondmaskers en cyberaanvallen op ziekenhuizen.

Verder blijkt uit het jaarverslag dat Eurojust vorig jaar ruim 230 onderzoeksteams heeft ondersteund en een bijdrage heeft geleverd aan de uitvoering van 1300 Europese aanhoudingsbevelen en 3100 onderzoeksbevelen. Dit leidde tot de arrestatie van 2200 verdachten, de bevriezing van 1,9 miljard euro aan crimineel geld en de inbeslagname van drugs ter waarde van drie miljard euro.

Verdere digitalisering

Een van de belangrijkste bevindingen is dat de coronapandemie heeft bevestigd dat verdere digitalisering van de wijze waarop Europese aanklagers en rechters grensoverschrijdend samenwerken noodzakelijk is, schrijft de in oktober 2020 herkozen Eurojust-voorzitter Ladislav Hamran in het voorwoord van het jaarverslag.

Hamran zegt daarom blij te zijn met de Communication on the Digitalisation of Justice in the EU, die de Europese Commissie in december 2020 heeft gepubliceerd. Daarin staan voorstellen voor het introduceren en vergroten van het gebruik van digitale technologieën in de rechtssystemen. Ook wordt een toolbox geboden met juridische en financiële middelen en IT-instrumenten om de toegang tot het recht en de efficiëntie van het rechtssysteem te verbeteren. Hamran is ervan overtuigd dat dit “een echte gamechanger” zal zijn in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme en kijkt uit naar een nauwe samenwerking met de Europese Commissie bij de implementatie.

Het volledige jaarverslag over 2020 vind je hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven