“Stijve cultuur advocatuur jaagt juristen weg”

Delen:

Joyce Toeset

Steeds meer advocaten kiezen voor een juristenfunctie in het bedrijfsleven. Dit zorgt voor toenemende druk onder traditionele advocatenkantoren, die de laatste jaren in een hevige strijd om talent verwikkeld zijn geraakt. Dat zegt Joyce Toeset, executive search specialist bij Robert Walters.

Volgens Jobfeed – een database die overzicht biedt in alle vacatures die in Nederland op het internet verschijnen – is het aantal openstaande vacatures bij de top tien advocatenkantoren van Nederland tussen 2018 tot 2019 met maar liefst 80 procent gestegen.  Ook Joyce Toeset van Robert Walters ziet de vraag naar advocaten toenemen, met name op medior niveau. Robert Walters is een werving- en selectiebureau dat zich ook richt op de juridische sector.

Onvoldoende starters

Toeset noemt meerdere oorzaken die bijdragen aan de huidige krapte binnen de advocatuur. “Enerzijds heeft de aantrekkende economie de afgelopen jaren voor steeds meer werk gezorgd. Anderzijds hebben grote advocatenkantoren gedurende de crisisjaren onvoldoende starters aangenomen. Hierdoor concentreert het tekort zich op advocaten op medior niveau, met vijf tot acht jaar werkervaring.”

Uitstroom naar bedrijfsleven

Daarnaast is er, net als binnen de Big Four accountantskantoren, een ontwikkeling gaande waarbij er steeds meer uitstroom plaatsvindt naar het bedrijfsleven, zo constateert Toeset. “Advocaten die kiezen voor een carrièreswitch naar het bedrijfsleven doen dit om hun work-life balance te verbeteren, meer en eerder betrokken te worden bij de business en processen van begin tot eind te kunnen begeleiden, in plaats van alleen op projectbasis. De uitstroom doet zich ook hier voornamelijk voor op medior niveau, waar al een tekort heerst.”

Geen perspectief

De toenemende uitstroom leidt tot een vicieuze cirkel: hoe meer advocaten er weggaan, hoe hoger de werkdruk en ontevredenheid van de overgebleven mediors en hoe groter de kans dat zij zelf ook vertrekken naar het bedrijfsleven. Dat wordt versterkt als er geen perspectief is op partnerschap. Bedrijven profiteren hier gretig van, weet Toeset. “In plaats van werk extern uit te besteden aan advocaten, nemen zij nu in-house specialisten aan, vaak tegen een voordeliger tarief.”

Stijve cultuur

Advocatenkantoren zijn volop bezig om startende advocaten te werven. Volgens Toeset maken ook starters vaker de keuze voor het bedrijfsleven. “Waar pas afgestudeerde juristen vroeger droomden van een partnerpositie bij een groot advocatenkantoor, zijn er nu tal van andere carrièremogelijkheden voor ambitieuze starters. Zowel grote organisaties als de groeiende fintech industrie beschikken over juridische afdelingen, waar zij in rap tempo carrière kunnen maken. De nieuwe generatie voelt minder voor de stijve cultuur van een groot advocatenkantoor, waar jarenlang hard moet worden gewerkt in de hoop het uiteindelijk tot partner te schoppen. Millennials zijn ambitieus en willen snel stappen kunnen maken. Deze mogelijkheid krijgen zij eerder binnen het bedrijfsleven.”

Toekomstbestendige advocatuur

In vergelijking met het bedrijfsleven, hecht de advocatuur veel waarde aan traditie. De vraag rijst dan ook hoe de advocatuur toekomstbestendig kan blijven. Moeten advocatenkantoren hun insteek veranderen en zich aanpassen aan de wensen en behoeften van nieuwe generaties om talent te kunnen aantrekken en behouden? Volgens Toeset is de advocatuur zich bewust van de noodzaak tot aanpassingen, en wordt er hard gewerkt aan een meer flexibele werkomgeving. “Dit doen zij door hun advocaten afwisseling te bieden in de vorm van secondments bij buitenlandse kantoren of in-house posities bij klanten. Ook wordt er aandacht besteed aan het carrièrepad van werknemers. Het gebeurt steeds vaker dat advocaten een carrièrestap maken tot managing counsel of salaried partner. Op deze manier hoopt de advocatuur aantrekkelijk te blijven voor starters en tegelijkertijd haar huidige talent te behouden.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven