Stille doorstart nu officieel

Delen:

Beeld bij prepack1De zogenoemde stille curator is wettelijk geregeld. De Tweede Kamer is akkoord gegaan ging met een aanpassing van de Faillissementswet (Wet Continuïteit Ondernemingen). Werknemers krijgen een plek aan tafel als een faillissement wordt voorbereid.

Zo wordt de werkwijze van de meeste rechtbanken gecodificeerd. Zij benoemden in de zogeheten pre-packprocedure al stille bewindvoerders, om tegemoet te komen aan de wensen vanuit de praktijk. Hierdoor kan bij een faillissement de schade worden beperkt bij klanten, werknemers en schuldeisers.

Bij stille bewindvoering kan een bedrijf in ernstige financiële moeilijkheden de rechtbank vragen welke advocaat curator wordt, mocht het inderdaad failliet gaan. Die curator kan, vooruitlopend op het eventuele faillissement, al aan de slag. Hij of zij wordt dan een ‘stille bewindvoerder’ genoemd, omdat zijn aanwijzing niet publiekelijk bekend wordt gemaakt. De rechtbank wijst ook een ‘stille rechter-commissaris’ of ‘beoogde rechter-commissaris’ aan.

De gedachte is dat de stille bewindvoerder, als hij in het faillissement eenmaal tot curator is benoemd, met de voorbereide doorstart sneller kan instemmen. De rechter-commissaris (die als stille rechter-commissaris ook al van de doorstart kennis heeft genomen) kan de doorstart vervolgens sneller goedkeuren.

De pre-pack is onder meer bekend geworden door de doorstart van Estro Kinderopvang, garnalenhandel Heijploeg en Marlies Dekkers. De constructie heeft volgens ingewijden ook een schaduwzijde: andere overnamekandidaten worden buiten de deur gehouden, waardoor sprake kan zijn van concurrentievervalsing.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven